Сватбени поверия

Още по темата

сватбаМоже и да не ги знаете всичките накуп, но дойде ли сватба – ваша или на приятел, волю-неволю научавате всички възможни поверия. Ето някои от тях:

1. Булката трябва да носи нещо старо, нещо ново, нещо на заем или нещо синьо, за да не я урочасат.

„Нещо старо“ е миналото на булката, а „нещо ново“ символизира щастливо бъдеще на двойката. Булката също така трябва да вземе „нещо назаем“ от някой, който е щастливо женен, с надеждата, че ще има дълъг и спорен семеен живот. „Нещо синьо“ пък означава вярност и любов.

2. Младоженката – с булченски воал.

Той пази от лош късмет и е символ на тайнственост. Смятало се, че когато булката носи було по пътеката към олтара, тя се прикрива от зли очи, които завиждат за щастието й.

3. Младоженецът не трябва да вижда избраницата си преди венчавката.

Това е от времето на уредените бракове, когато хората вярвали, че ако влюбената двойка се вижда преди церемонията, има шанс да промени мнението си за сватбата.

4. Ако вали на сватбения ден, е на хубаво.

В някои култури дъжд на сватбения ден на влюбените символизира плодородие и прочистване. Ако по времена сватбената церемония завали проливен дъжд, след девет месеца младоженците може да очакват да им се роди дъщеричка.

5. Когато се отива към църквата, никой не трябва да пресича пътя на булката и младоженеца.

Това вещае нещастие. За целта няколко крачки пред тях вървели приятелките или шаферите, като пресичали всякакви опити на недоброжелатели.

6. Булката трябва да излезе от дома, стъпвайки през прага с десния си крак, за да има повече радост в семейния й живот. Ако стъпи с другия крак, хората вярват, че мъжът й ще започне да кръшка.

7. Ако паяк пълзи по булченската рокля, значи много щастие. Намиране на такова създание, пълзящо по красивата рокля в деня на сватбата може да изглежда като истински кошмар за булката, но всъщност се смята, че намирането на паяк е добра поличба и вещае много щастие.

8. Денят е важен за семейния живот на младоженците. За това за най-подходящи дати се приемат нечетните числа през всеки месец с изключение на май. А като дни неподходящи и на лош късмет са сряда и петък.

9.  „Горчиво!“и младоженците се целуват.

С този възглас те потвърждавали, че в чашата им има вино и те са го изпили за здравето и благополучието на младоженците.

10. Чупене на чинии носи късмет.

Ритуалът е след благословията на свещеника или подписа в гражданското. Булката и младоженецът застават на открито място и хвърлят зад гърба си цял куп чинии. Обичаят е леко рискован, защото двамата трябва да се пазят от парченцата и да гледат да не наранят партньора си. Обяснението на възрастните хора е, че с чупенето на чините новобрачните се подготвят да посрещнат заедно препятствията, които ги чакат пътя им като семейство.

Етикети:,
  • Категории:

Остави коментар