Купувате куче – внимавайте от къде

Купувате куче – внимавайте от къде

Още по темата

Покупката на домашен любимец е стъпка, която трябва добре да се обмисли. Първо трябва да сте сигурни, че имате време, пари и условия за отглеждане на живо същество. Ако става дума за куче, нещата са още по-сериозни, защото ви трябва и време за задължителните разходки.

Много хора смятат, че кучето може да бъде каквото и да е. Сигурно за някои е така. Но когато ще си създавате ангажимент, най-добре е да бъде към куче с доказан произход. Болестите могат да ви струват скъпо, а за време и нерви да не говорим.

Първо трябва да проверите къде се развъжда избраната от Вас порода. След това да наблюдавате какви кученца се предлагат и да се запишете. Разбира се, става дума за напълно легални и утвърдени развъдници. Не забравяйте, че има много фалшиви, работещи на ръба на почтеността.

Не се водете само от ниската цена, ако държите да имате здраво и силно куче. Обикновено евтино се продават, дори се подаряват кученца със сериозни проблеми. Друг е въпросът, ако искате да се грижите точно за такова създание. Тогава можете да си осиновите и от приют.

Не пропускайте консултацията със специалисти – ветеринар и собственик на развъдник. Те най-добре могат да видят в какво състояние е избраното кученце.

Все пак знайте, че гаранции няма. Кучето е живо същество и никога не е застраховано от болести. Въпросът е да няма сериозни наследствени проблеми, както и да не е плод на генетични експерименти. Повечето собственици на кучета обичат своето, но винаги повече им хваща окото породистият красавец, който разхождат щастливите му собственици в парка.

Остави коментар