Мъжко или женско куче?

Мъжко или женско куче?

Още по темата

Голяма част от хората, имащи желание да вземат куче у дома, рано или късно стигат до дилемата: „Какво куче да си взема – мъжко или женско?“. Обикновено този въпрос възниква след като сме изяснили породата, която искаме и сме разговаряли с всички близки, дали биха приели още  един член в семейството.

Е, любители на кучетата, трябва да ви е ясно, че животните и от двата пола имат, както положителни, така отрицателни страни.

Женските кучета.

Предимство на женските кучета е, че са значително по-спокойни и уравновесени от мъжките. Те определено създават по-малко проблеми при разходка. Рядко се бият помежду си и почти никога не посягат на мъжките. Сякаш имат респект към тях, дори когато са на „тяхна територия“. Женските кучета са по-дребни на ръст. Когато живееш в апартамент, е важно новият член на семейството да е по-компактен. Друго предимство на представителките на женския пол е, че съзряват по-бързо и са по-послушни. Женската създава проблем единствено при разгонване. Тогава кучетата от целия квартал се събират, за да отдадат нужното внимание на вашата дама. Това разгонване става два пъти годишно-веднъж през есента и веднъж през пролетта. Макар че, женските кучета се обучават по-лесно, е доказано, че забравят бързо наученото, ако не го практикуват.

Мъжки кучета

Мъжките кучета са с улегнал характер, но при разгонване на женската стават право неудържими, тогава собствениците имат големи неприятниости и често губят кучето си. Ако решите да отглеждате мъжкар у дома, трябва още от малко кучето да се научи, че вие сте авторитетът у дома. Не позволявайте да ви изземат тази функция, защото последствията са непослушание и дори агресия. Мъжките кучета трудно се понасят едно друго и за това е препоръчително да се извеждат на каишка. Определено се обучават по-трудно от женската, но веднъж научени помнят почти цял живот.

 

 

Етикети:, , ,
  • Категории:

Остави коментар