Пет неща, които трябва да знаеш за дрехите си!

Пет неща, които трябва да знаеш за дрехите си!

Още по темата

По дрехите ти има химикали! Тези химикали могат да са и канцерогенни. Все повече кампании ни информират за вредните храни, които употребяваме. Докато сме заети да се чудим как да се храним здравословно, изобщо не ни идва на ум, че трябва да сме подозрителни не само към ястията, но и към облеклото си. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и се влияе от абсолютно всичко, до което я доближим!

Как големите компании успяват да снижат цената на тениски и блузи до 4-5 български лева?! В държави като Узбекистан, Камбоджа, Бангладеш и Индия има хора, които са принуждавани да работят по добива на памук или кожи без никой да им плаща за това. Някои работници в Камбоджа например получават толкова малка заплата, че често им се налага да заемат пари, за да се нахранят.

 Старите ни дрехи съсипват африканската икономика. Макар у нас все още не е толкова разпространено, колкото на Запад, даряването на дрехи нашумява все повече. И докато използването и продажбата на дрехи втора ръка е етически издържано, проблем стават огромните количества дарени дрехи. Какво се случва с остатъка, който магазините и големите организации не могат да продадат? В Африка, където отиват за препродаване една-трета от всички дарени дрехи, местната текстилна манифактура понася сериозни загуби. Още повече, възможността да пращаме дрехите, които не желаем да носим, на другия край на света ни дава нереалистичното чувство, че може завинаги да продължим безнаказано с консуматорството си.

Разграждането на една рокля отнема десетилетия. Модната индустрия използва не просто четирите годишни сезона, а направо 52-те седмици от годината, за да прокара нови колекции и да ви окуражи да пазарувате още и още. Лесно е да си купим чудесна нова рокля, да я облечем веднъж… и после просто да я изхвърлим! Всички синтетични материали са един вид пластмаси и за разграждането им често е нужно време, по-дълго от един човешки живот.

Всички знаем обаче последното от петте неща! Ние, консуматорите, имаме възможността да променим случващото се, избирайки внимателно на кои компании да оставим парите си. Всичко се свежда до това да се научим да използваме дрехите си, докато изглеждат добре, и да ограничим консуматорското си мислене поне до определена степен. Тази блузка може и да струва само 4,99лв, но ако знаеш, че няма да я облечеш… просто я остави на щанда и си пожелай човекът, който наистина ще я носи, да я вземе съвсем скоро.

Това е преводен материал от сайта http://thoughtcatalog.com/.

Остави коментар