Топ 10 на най-опасните спортове

Още по темата

От класацията ще изключим силовите спортове като бокс, борба и т.н., както и някои от най-екстремните спортове, които крият огромни опасности.

10. Ръгби

Ръгбистите имат всички предпоставки да завършат мача в болницата. Достатъчно е да кажем, че играчите се сблъскват с всичка сила при това без предпазители. Те спират да играят, чак когато нямат физическа възможност. Статистиката е категорична: всеки играч получава минимум по 2-3 леки травми на среща. Тежки травми получават поне 25% от играчите на всеки мач.

9. Голф

Странно, но факт! Всяка година над 900 души в цял свят умират на игрището за голф. При лошо време голфърите не прекъсват играта си. По този начин с металните си стикове привличат над 20% от всички мълнии в района. Друга причина за злополуките са ударите с тежките топки в главата.

8. Мажоретни танци

Стряскащи са цифрите, които стоят зад красивата фасада на мажоретните танци. Само за година в САЩ има над 25 000 тежки травми (счупени глави, вратове, ключици, ръце, крака, колена, лакти, сериозни разтежения), както и 40 000 по-леки контузии (навяхвания, охлузвания и т.н.). Макар на пръв поглед подскачането да изглежда много лесно, това далеч не е така.

7. Футбол

Всеки професионален футболист получава по 200 леки травми на година, а малцина са тези, които се разминават с тежки травми, вадещи ги от игра минимум за седмица. Смърността във футбола е ниска за щастие. Най-честата причина за фатален край е сърдечна недостатъчност при високо натоварване.

6. Мотоциклетизъм

Мотоциклетистите имат здрава екипировка, несъмнено, но с 200 км/ч тя далеч не може да им гарантира щастлив край при евентуално падане. Въпреки това, истинската опасност се крие в огромните натоварвания, на които е подложено тялото по време на състезание. Вътрешните органи постепенно се увреждат сериозно, костите и мускулите – също. На състезание мотоциклетистите губят по 4-5 килограма от теглото си заради напрежението и топлината в защитните костюми.

5. Яздене на кон

Язденето на кон е красив, но и много опасен спорт. 40 000 травми на година, включително и смъртни случаи. Фаталният изход е, когато конят с тегло 800 килограма мине с металното копито през тялото на жокея.

4. Яздене на бик

Язденето на бик крие много опасности. Като пример можем да посочим дислокация на китката, причинена от силата на бика по време на 8-е секунди, в които сте отгоре му. След падането пък, освен че може звярът да те стъпче до смърт, едно пробождане с рогата е достатъчно, за да те прати или в операционната, или направо на 2 метра под земята. Всяка година има множество смъртни случаи, а травмите са над 80 000, при положение че този спорт не е популярен по целия свят.

3. Хокей

Дори гумените протектори в устата на хокеистите, не могат да ги предпазят от непрекъснатото посещение при стоматолога. Счупени и избити зъби са често срещана гледка при практикуващите този спорт.  Тежките контузии могат да дойдат буквално отвсякъде – противников състезател, удар в предпазната стена, в леда, в хокейния стик, с тежката шайба. Статистиката и тук е безпощадна: 150 000 леки и 80 000 тежки травми на година.

2. Скално катерене

Очевидно е, че скалното катерене е много опасен спорт. Сложността при тази активност идва от това, че тежестта трябва да бъде разпределена равномерно. Спукането е не по-малко опасно от катеренето. Затова силата и енергията не трябва да се изхабяват само при изкачване. Спецификата на спорта е, че всяка тежка травма в него ви доближава на крачка от болничното легло и дори смъртта. Просто медицинската помощ ще дойде бавно и трудно, като въобще не е ясно и дали ще може да ви се помогне. Освен тежки (и често смъртоносни) счупвания и отворени рани има опасност от хипотермия, сърдечна недостатъчност и блокаж на сухожилия и стави. Достатъчно е да споменем, че скалното катерене е категоризирано като спорт от 5-о ниво на опасност. За справка – в най-високото 6-о ниво са само боят с ножове и стрелба с лък “на сляпо”.

1. Гмуркане в подводни пещери

На година има над 2000 смъртни случая, както и 8000 инвалидизирани за цял живот гмуркачи. Удавянето настрана, но потенциалното увреждане на сърцето, мозъка и белия дроб често завършват с фатален изход. На 100 метра под вода в тъмна пещера мозъкът почти блокира, екипировката дава проблем, а всяка грешка или трудност те тласкат на косъм от смъртта.

Източник: bgtatko.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Етикети:, ,

Остави коментар