Да хапнем тиква преди Хелоуин

Да хапнем тиква преди Хелоуин

Още по темата

С наближаването на Хелоуин пазарите се зариват с тикви. Още от древността плодовият зеленчук е бил талисман за богатство, плодородие и пречистване от зли духове. Неслучайно точно тя е и символ на призрачния ден Хелоуин.

Малцина обаче знаят колко полезен е този плод. Използва се както за храна, така и в алтернативната медицина за лечение на различни заболявания- от висока температура до сърдечни болки. Тиквата подлежи на дълго съхранение без особени грижи и е предимно есенно-зимна храна. Освен това е нискокалорична и се препоръчва при диети. Потиска чувството на глад и ускорява метаболизма.

Тя съдържа всички витамини от групите В, С (сваля високото кръвно налягане), Е (стимулира функцията на половите жлези, намалява стареенето), РР и Т, които се срещат рядко и ускоряват метаболизма, витамин К, който отговаря за съсирването на кръвта, витамин А, който действа като антиоксидант. Има калий (предпазва от сърдечно-съдови заболявания), калций, магнезий, кобалт, натрий и желязо (помага при анемия). Наличието на цинк помага при кожни проблеми, заглажда бръчките и лекува изгаряния.

Тиквата е полезна при болни бъбреци. Извежда солта и водата от организма като не дразни отделителните органи. Прясно изцеденият й сок облекчава неразположенията и предпазва от камъни. Смлените тиквени семки също помагат за изхвърлянето на камъни и песъчинки. Изключително ценна е при диабет, защото снабдява организма с ценни фибри, минерали, витамини и въглехидрати.

От столетия суровите тиквени семки са известни като най-ефикасния лек срещу глисти и други чревни паразити. Те действат и като афродизиак- подпомага оросяването на половите органи и засилва функцията им.

Тиквата е много богата на бетакаротен (пет пъти повече от моркова) и това я прави подходяща за хора със зрителни увреждания.

 

Етикети:, , ,
  • Категории:

Остави коментар