Проявявате ли някой от симптомите на стреса?

Проявявате ли някой от симптомите на стреса?

Още по темата

Стресът е физиологичен отговор, който нашият организъм дава на фактори от външната среда, свързани с проблем. В някои случаи той ни стимулира на покажем най-доброто от себе си. Но ако напрежението е постоянно и степента му е по-висока от допустимото, тялото ни започва да реагира и може дори да се разболеем.

Симптомите на стреса се делят на видими и физиологични симптоми.

Видимите симптоми са се случвали на всеки от нас в напрегната ситуация. Проявяват се различно при всеки – силно сърцебиене, учестено дишане, плачливост, главоболие, проблем с концентрацията, сухота в устата, изпотяване, треперене, раздразнителност, проблеми със съня, надебеляване или отслабване.

От друга страна, физиологичните симптоми на стреса са колебания в хормоналните нива, високо кръвно или температура, повишена кръвосъсирваемост, повишено съдържание на глюкоза в кръвта, изострена имунна реакция. Тези симптоми в началото могат да са причинени от стреса, но ако не искаме да доведат до по-сериозно заболяване трябва да предприемем мерки за нашето успокоение.

Натоварено ежедневие, влошени взаимоотношения с близките, парични затруднения, безработица, недостатъчна почивка, здравословен проблем, загуба на близък и други причини могат да доведат до проявата на някой от симптомите. Борбата със стреса изисква навременното осъзнаване на проблема и вземането му насериозно.

Остави коментар