5 техники, с които да победим стреса

5 техники, с които да победим стреса

Още по темата

Стресът е един от най-големите проблеми на модерния човек. Ежедневно се сблъскваме с проблеми – от спор с шефа, през недостиг на пари, до разправия с добър приятел. Възприемаме проблема по свой собствен начин и тялото ни реагира на него. Много хора преживяват тежко напрегнатите ситуации, но стресът не може да ни победи, ако приложим следните техники:

1. Редовна релаксация.  Почивайте редовно по време на работа; ползвайте отпуските си, за да пътувате; разпускайте с приятели и като цяло отделяйте време за приятни и любими дейности. Така ще успеете да запазите баланса между стресовите ситуации и отпускащите занимания.

2. Пресяване на мислите и желанията. Примирете се, че не може да имате всичко, което искате, вместо това премислете приоритети си и това, което е наистина важно и необходимо. Научете се да казвате „не“ и да се учите от несполуките, вместо да се депресирате от тях. Отпъждайте лошите мисли и информации.

3. Самоконтрол. Отстоявайте правата си, но не чрез агресия; съставете план за постигане на целите и се старайте да изпълнявате взетите решения.

4. Организация на времето. Винаги поставяйте реалистични срокове за изпълнението на задачи и се занимавайте с най-трудните ангажименти, когато сте в най-добро състояние. Не поемайте твърде много задачи наведнъж и винаги отделяйте време за собствената ви почивка.

5. Общуване с околните. Комуникирайте пълноценно с близки и познати. Научете се да разпознавате чувствата на околните и да ги разграничавате от вашите. Поощрявайте и подкрепяйте близките си хора.

„Стресът не е това, което се е случило с Вас, а това, как Вие го възприемате“, казват експертите. Давайте най-доброто от себе си, водете здравословен и организиран начин на живот и не позволявайте на проблемите и стреса да вземат превес в живота ви.

Етикети:, , , ,
  • Категории:

Остави коментар