17+1 любопитни факта за кафето

17+1 любопитни факта за кафето

Още по темата

Кафето е най-употребяваната напитка в света след водата. Пият го 85% от населението на Земята и на всичкото отгоре този процент постоянно се увеличава. Всеки ден се изпиват повече от 2,5 милиарда чаши от тази прекрасна напитка. И въпреки популярността му може би все още има факти за него, които остават непознати за по-голямата част от консуматорите му.

 1. Височината на едно кафеено дърво е малко повече от 9 метра. Но тъй като събирането на плодовете е много по-лесно от по-ниски растения, то в днешно време хората не оставят дърветата да израстат повече от 3 метра.
 2. Едно кафеено дърво ражда по-малко от половин килограм зърна годишно и живее около 60-70 години.
 3. В Еспресото има по-малко кофеин от колкото в кафето приготвено на джезве. Казват, че еспресото е „бързо” кафе, защото машината пропуска водата под високо налягане през смлените зърна и тъй като контакта на водата с кафето е много кратък, то и кофеина е Еспресото в по-малки количества.
 4. Най-много кафе се пие във Финландия. На глава възрастен от населението се пада средно по пет чаши кафе дневно.
 5. Разтворимото кафе е измислено през 1906 година от белгиеца Джордж Вашингтон – не президентът, а ученият.
 6. Кафето като напитка е на повече от 700 години.
 7. В една чаша кафе без захар има 0 калории.
 8. Кофеинът е в списъка със забранени вещества от Международния Олимпийски Комитет. Ако при допинг контрола се установи, че в урината на спортист се съдържа повече от 12 микрограма кофеин на литър, то той ще бъде дисквалифициран.
 9. Едно време в Турция по време на бракосъчетанието мъжете давали обет, че жените им винаги ще получават кафе. Ако не изпълнели обета си, то това можело да стане добра причина за развод.
 10. Кофеинът понижава апетита, ускорява метаболизма и изразходването на калории. Ако изпивате по 6 чаши кафе дневно и ги съчетавате с физически упражнения, то идеалното тяло ви е гарантирано, защото именно кафе може да ви отърве от излишните мазнини с цели 20% по-бързо.
 11. Бедуините варят кафето си, добавяйки в него джинджифил и кардамон, които го оцветяват в жълт цвят и му придават доста необичаен вкус. Поднасяйки кафе на своите гости, домакина казва: „Моят дом е и твой дом”.
 12. В България кафето се появява под влияние на турците през XVII век. През Възраждането именно в кафетата се провеждали политическите срещи между революционерите.
 13. Лудвиг ван Бетховен е бил заклет кафе маниак. Приготвяйки си кафе, той винаги смилал 60 зърна – нито повече, нито по-малко.
 14. Кофеинът подобрява настроението. Това се случва, защото той повишава производството на допамин, наричан още хормон на щастието.
 15. За да бъде вкусно кафето ви, зърната трябва да са правилно изпечени. Оказва се, че това е и изкуство и наука в едно. В процеса на изпичане (температура от 188C до 232C и продължителност до 20 минути) зелените зърна губят около 18-23% от теглото си, намаляват размера си с 35% – 60% и променят цвета си от светло кафяво до тъмно кафяво.
 16. Най-скъпото кафе на света е Kopi Luwak с цена до 100$ за 100гр и се прави от мусанги – това са малки животинки приличащи на котки, които обичат да си похапват от кафените плодове. Хората събират техните изпражнения, които след това правят на кафе. Странно, нали?
 17. Италианците пият еспресо със захар, немците и швейцарците добавят в него горещ шоколад, мексиканците го пият с канела, белгийците пиейки кафе си похапват шоколад. Мароканците го пият с черен пипер, етиопците пък с щипка сол. Кафе със бита сметана пият австрийците, а пък египтяните са най-пестеливи – те предпочитат да пият кафето си чисто. Много рядко те добавят в него захар, мляко или сметана.
 18. В средно препечените кафени зърна се съдържа най-много кофеин, а най-малко в по-препечените. Колкото повече се пекът зърната, толкова по-малко кофеин ще съдържат те.
Етикети:, ,
 • Категории:

Остави коментар