Сутрешната бананова диета гори калории

Сутрешната бананова диета гори калории

Още по темата

В далечния изток сутрешната бананова диета се е превърнала в хит за кратко време – заради бързото и лесно отслабване, което тя предлага, твърдят нейните последователи.

Какво може да се яде
Сутрешната бананова диета е проста: Единственото условие е за закуска да се ядат само банани и да се пие само вода със стайна температура. След това отслабващите могат да консумират каквото си пожелаят за обяд, вечеря и да похапват между основните ядения – стига да не се хранят след 20 часа.
Единствените забранени храни са:
– сладолед,
– млечни продукти,
– алкохол,
– десерт след вечеря,
– всякакви напитки с изключение на вода със стайна температура.

Един от най-популярните и атрактивни за мнозина аспекти на диетата е липсата на спортни занимания. Те се препоръчват само тогава, когато отслабващите сами желаят да спортуват и дори в такъв случай те трябва да бъдат максимално щадящи организма – за да не предизвикват стрес.

Как работи диетата
Съществуват различни обяснения за това, на какво точно се дължи ефекта на сутрешната бананова диета. Една от теориите предполага, че определени ензими в бананите стимулират процесите на храносмилане и елиминиране на храната, причинявайки бързо отслабване. Въпреки това, човешкото тяло е способно да произвежда всички необходими му ензими за храносмилане. Истина е, че фибрите в състава на бананите преминават през стомашно-чревния тракт непроменени и по този начин спестяват малко калории на организма, които обаче не са достатъчно, за да повлияят осезаемо на процесите на отслабване.

Истината е, че нисковъглехидратните диети, които ограничават силно калорийния прием наистина водят до отслабване, но почти винаги след това се наблюдава така наречения йо-йо ефект. Експертите са единодушни, че няма храна, която е способна буквално да изгаря мазнини.

Може и да не звучи толкова атрактивно и лесно колкото сутрешната бананова диета, но за да се отслабне, трябва да се изгарят повече калории, отколкото се приемат.

Остави коментар