Луната кара скорпионите да светят нощем

Луната кара скорпионите да светят нощем

Още по темата

На всеки се е случвало вечер да се спре и да се наслаждава на красивата луна, която е изгряла. Но най-вероятно малцина са тези, които знаят нещо повече за небесното тяло. Ето няколко интересни и дори шокиращи факти, които ще ви накарат да гледате на месечината по нов начин.

Луната кара скорпионите да светят нощем – светлината й взаимодейства с протеин, произвеждан от тялото на скорпионите, и ги кара да светят в тъмното.

Луната е гробище на един човек – известен астроном много искал да бъде астронавт, но здравословното му състояние не му позволявало. Затова, когато починал, от НАСА решили да изпълнят желанието му, което приживе не се случило, и разпръснали праха му на Луната.

На Луната ще изглеждате по-слаби – ако стъпите на нея, теглото ви ще намалее драстично. Тя е по-лека от Земята и гравитацията, която действа, е по-слаба. Така ако на Земята тежите около 50 кг, то на Луната ще сте около 8 кг.

Заради Луната има месеци – на нея й отнема около месец да обиколи Земята. За пълното завъртане са необходими 27 дни. За да се покаже отново новолунието, са необходими още 2 дни и половина. За по-лесно смятане е закръгля на 30.

И Луната си има настроения – нейната повърхност променя температурата си. Много често тя варира между -138°C студ и +127°C жега.

Остави коментар