Портокаловата кора е полезна

Портокаловата кора е полезна

Още по темата

Повечето хора, които консумират портокали, изхвърлят кората на цитрусовия плод. Знаете ли обаче, че тя съдържа голямо количество хранителни вещества, които са полезни за здравето? Портокаловата кора съдържа повече от 60 вида флавоноиди и над 170 различни видове фитонутриенти. Тя е богата още на различни пектини, витамини, минерали и фибри.

Елиминира излишните килограми 
Една от основните причини, поради които хората не харесват портокаловата кора, е горчивият й вкус. Тя обаче съдържа фибри, а в същото време е с малко калории. Тя има също така и ефекти против затлъстяване. Облекчава респираторните проблеми

Портокаловата кора осигурява отлична подкрепа срещу респираторния дистрес, а също така се оказва ефективна при лечението на астма. Тя има и свойството да прочиства белия дроб, тъй като помага за разграждането на секретите.

Съдържа и високи нива хистамини – съединения, които помагат за облекчаването на различни респираторни проблеми като бронхит, настинка, грип, рак на белия дроб.

Предотвратява усложнения, свързани с храносмилателната система
Портокаловата кора е богат източник на неразтворими полизахариди  – вид диетични фибри. Те предотвратяват запека като се намалява времето, в което храната има контакт с червата. Тези съединения също така помагат за намаляване на киселиността и предотвратяват стомашните киселини и повръщането.

Етикети:, ,
  • Категории:

1 коментар

  • Изрежете и изхвърлете меката вътрешна част от кората на 2-3 портокала. Почистените кори нарежете на малки парченца, сложете в бурканче от детска храна и допълнете с мед или 4-5 лъжици захар. Използваите за чай или за сладкиши.

Остави коментар