Кожата се състарява от стрес и срам

Кожата се състарява от стрес и срам

Още по темата

Стресът и проблемите с кожата вървят ръка за ръка. Истината е, че стресът и напрежението могат да засегнат всички органи, включително и кожата. На учените им е известно, че състояния като акне, екзема, псориазис са свързани със стреса. Установява се още, че те могат да имат връзка с точно определени емоционални състояния. Експертите обясняват, че когато хормоните на стреса се освободят, те засягат имунната система. Освен това, постоянното напрежение води до перманентно високи нива на хормоните адреналин и кортизол. Стресът също така води до преяждане с нездравословни храни. Всички тези фактори заедно могат да допринесат за появата на различни кожни проблеми.

Стрес 
Прекомерното напрежение води до отделянето на кортизол. Високите нива на този хормон могат значително да навредят на кожата на лицето, тъй като пречат на кръвообращението. По този начин отслабват лицевите кръвоносни съдове. Целия този процес води до състаряване на кожата. При хората, които вече имат кожни проблеми като акне, псориазис, екзема, стресът може да спомогне за влошаването им.

Гняв
Гневът е друг фактор, който може да навреди на кожата. Той засяга лицевите мускули, като по този начин понижава скоростта на излекуване, оставяйки тъмни петна и бръчки.

Смущение и срам
Смущението е емоция, която утежнява проблемите, свързани с акнето. Органичната структура на кожните клетки отслабва, а секретирането на ензими се променя. Това води и до други състояния като косопад, пигментация по кожата и повишено съдържание на мазнини в областта на бедрата.

Етикети:, , , , ,

Остави коментар