Блясъкът на голата глава

Още по темата

Модата на избръснатия до блясък череп не е от днес. Корените на тази традиция можем да открием още в древна Индия – в т. нар. брахмански период, датиращ отпреди V хилядолетия. Тя се явява приемствена и за по-късните духовни учения като индуизъм и будизъм. В символиката на този жест можем да открием стремежа към чистота – духовна и телесна. Както и отказ от всичко излишно и ненужно. Така голата глава в нейните различни вариации се превръща в типична за източните култури. Тибетци, китайци и монголи, а също и нашите прадеди са ходели с голи глави, като оставяли неизменната опашка. Много островни народи и индиански племена татуирали голите си черепи – символ на войнска и магическа мощ.

Древните египтяни също бръснели както телата, така и главите си за личен комфорт в тягостните жеги. Било въпрос на престиж на обществени събития върху гладко избръснатото теме да бъде поставена перука. Идеята е заимствана на Стария континент, като придобива изключителна масовост сред благородниците през средновековието.

Така чарът на кубето остава скрит чак до средата на 18-и век. Тогава с настъпването на техническата революция започват да отпадат стереотипите. Завръщането на подстрижката до кожа възкръсва с ужаса от епидемиите през войните.

През ХХ век голата глава се превръща в белег на социална и групова принадлежност. „Бръснатите глави”, изразяващи про- и неофашистки и нацистки морал, са само едно от измеренията й. В пълен противовес на тази „варварска” грубост се появява същата мода и сред гей средите, но като изказ на правото на индивидуалност и различие. Прическата става типична и за някои затворени общества и секти, често повлияни от източната култура.

Блясъкът на гениалното теме са демонстрирали владетели, творци, общественици и политици. Личности като Ленин, Мусолини, Ганди, Монтен, Фуко, Уелш, Бунюел, Стинг, Бой Джордж, Шинид О`Конър, Зидан, Бьорк, Кантона, Брус Уилис… През последните 20 години най-вече сред артистичните и спортните среди малцина са останали неизкушени от модата на голата глава.

Етикети:,

Остави коментар