Колко важна е всъщност закуската?

Колко важна е всъщност закуската?

Още по темата

Закуската е много важна, защото с нея човек си осигурява необходимата му енергия и хранителни вещества до следващия прием. А стане ли от леглото, нашето тяло постоянно извършва движения, активността му започва да се повишава именно от сутрешните часове, стига своя пик по обяд и в следобедните часове намалява.

По-честото хранене има и по-добро влияние върху цялото тяло, защото ако сядаме на масата по-рядко, ще изяждаме по-големи количества. Съответно така се натоварва функцията на черния дроб и на бъбреците, ще се стига до падане на кръвната захар – т.нар. хипогликемии, които ни принуждават да консумираме повече ястия. Не на последно място по-често приеманата храна подобрява енергийния баланс на организма и повишава обмяната на веществата, а това е едно от разковничетата, осигуряващи доброто телесно тегло.

Ето заради всички тези причини е добре да закусваме. А кога? Препоръчително е да е час-два след като човек се е събудил. Специалисти съветват хората, независимо дали са здрави или имат някакви проблеми, след ставането да изпият чаша вода (ако индивидът е 60-70 кг), която да е с температурата на тялото. Ако човекът е по-пълен (над 90-100 кг), може да изпие и две чаши. Това оказва добро влияние върху стомашно-чревния тракт, измиват се отделяните през нощта отпадни продукти, тялото ни се подготвя за предстоящия ден.

Етикети:, , ,
  • Категории:

Остави коментар