И мъжете предпочитат понякога дълготрайна връзка

И мъжете предпочитат понякога дълготрайна връзка

Още по темата

Според общоприетото схващане мъжете са еволюционно предразположени към забежки и избягват обвързването. Американски антрополози обаче откриха доказателства, че мъжкият нагон не е универсален и стратегията на силния пол е гъвкава в зависимост от обстоятелствата, например съотношението между половете.

Когато жените не достигат, мъжете предпочитат да се обвържат дългосрочно, обобщи Райън Шахт от университета на Юта. Жените пък, за разлика от стереотипа, могат да са не по-малко заинтересувани от еднократните връзки.

Идеята, че еволюцията е оформила мъжете като донжуановци, изглеждаше солидно подкрепена с теория. Според нея колкото повече жени е имал един мъж и не се обвърже с една и децата им, толкова по-многобройно ще е поколението му, на което той ще предаде гените си. А това е мярка за еволюционен успех. В експериментите студентите обикновено казват, че предпочитат флиртовете пред обвързването и оттам идва изводът, че това поведение е предопределено еволюционно.

Шахт и Моник Боргерхоф Мълдър от университета на Калифорния в Дейвис провериха идеята си сред индианците макуши в Гвиана. В осемте изследвани общности съотношението между мъже и жени е варирало от 1,43 до 0,93. Колкото по-многобройни били мъжете, толкова по-рядко те попадали в стереотипа да предпочитат флиртовете пред обвързването. Това също е еволюционно обусловено, отбелязва Шахт. Обвързването в такъв случай увеличава възможностите за съвкупление, в сравнение с привличането на нови партньорки.

Остави коментар