Дали антиоксидантите са „извор на вечна младост”?

Още по темата

Антиоксидантите са в първите редици в борбата срещу срещу стареенето. Какво правят те всъщност?

Окислението е основната причина за увреждането на клетките на тялото, органите и тъканите. Когато тялото остарява, неговата способност да поправя щетите от окислението намалява и резултатът са промените, които настъпват в процеса на стареене – бръчки, побеляла коса, нужда от очила за четене и т.н. Понижаването на мозъчната функция, което понякога води до деменция, също е причинено от окислителното увреждане.

Антиоксидантите са специални хранителни вещества, които предотвратяват окислението и се борят с вредните ефекти. Бета каротeнът, витамините А, C и Е, минералите цинк и селений са най-известните антиоксиданти, а безбройният набор от растителни препарати, известни като биофлавоноиди, са дори по-мощни.

Установено е, че разликата в стареенето на мозъчната функция на хората, които консумират бета каротен,и останалите, които не го правят, е около година и половина в полза на първите, т.е. те имат с година и половина по-млад мозък.

Кои са най-добрите източници на бета каротен?

* оранжеви, червени и жълти зеленчуци и плодове като моркови, сладки картофи, тикви, домати и каисии.

* зеленчуци като спанак, броколи, зеле и т.н.

Има много изследвания, които показват, че можем да предотвратим или поне да забавим отрицателните промени в съзнанието, които са породени от старостта. Резултатите от изследването показват, че бета каротенът е основна причина за това.

Етикети:,

Остави коментар