Спанакът ни пази от рак

Спанакът ни пази от рак

Още по темата

Спанакът – любимата храна на Попай моряка, се оказва сред най-полезните за организма дарове на природата. Зелените листа често са пренебрегвани от дневното меню, защото не са особено вкусни, но прибавени към различни рецепти могат да се превърнат в доста апетитно ястие. Не бива обаче да се забравя, че за да е максимално полезен, спанакът трябва да се кипне поне за една минута във вряла вода преди консумация. Така той отдава най-полезните си вещества.
Добре е да избираме спанак, който е с тъмнозелени листа и стъбла и не е започнал да пожълтява. Когато е свеж, в него има огромно количество антиоксиданти. Те помагат за намаляване количеството на свободните радикали в потока на кръвта и предпазват от поява на възпаления. Свободните радикали са сред причините за много болестотворни процеси. Ако ядем спанак поне два пъти седмично, това ще ни помогне да се предпазим от различните видове артрит, сърдечни заболявания, астма, екзема и куп други възпаления.
Прави ни по-умни. Флавоноидите в спанака доказано подпомагат здравето и функционирането на мозъка. Освен че ни правят по-умни, тези магични вещества имат способността и да забавят проявите на типичното за напредналата възраст влошаване на паметта.
Пази от появата на рак. Научни изследвания са установили, че спанакът е един от най-добрите източници на фитонутриенти, а те в частност са мощни противоракови вещества. Изследователите смятат, че консумацията на зеления листен зеленчук силно понижава риска от рак на стомаха, на гърдата, на простатата и кожата.
Етикети:, ,

Остави коментар