Д-р Емил Николов: Халюцинирате или имате проблеми с очите?

Д-р Емил Николов: Халюцинирате или имате проблеми с очите?

Още по темата

Оказва се, че смущенията в зрението могат да имитират, както и да провокират многобройни други заболявания и състояния. Още през средата на 17 век, когато около 80-годишният тогава епископ на Цюрих, влизайки в катедралата си вижда вместо един няколко полюлея и възкликва „О, небеса!“. Той обаче не е знаел, че е започнал да развива катаракта.

Трябва да уточним, че „полиопията“, или виждането на няколко образа вместо един е чест начален симптом на започваща катаракта, или старческо перде, но духовното лице прочита това, като „дяволски знак“ и се възприема, като обсебен от дявола, което довежда до остра сърдечна атака и последващата му смърт от инфаркт. Това е и едно опровержение на твърдението, че очните заболявания, видите ли, не водели до летален изход.

Многобройни са случаите в моята практика, когато хора в напреднала възраст губят зрението си, например от глаукома, или пък вследствие на други причини, което от самосебе си води до тежки депресивни състояния последвани от загуба на интелекта и деменция. Така, че зрителните проблеми биха могли да отключат много други психични и соматични заболявания след себе си.

Очаквайта втора част

Очна клиника „Униклиник“, Велико Търново, бул.“България“29, тел. 0887374932, www.uniclinic.weebly.com , uniclinic@abv.bg

Остави коментар