Разбиване на някои популярни митове за очите и зрението с д-р Емил Николов

Разбиване на някои популярни митове за очите и зрението с д-р Емил Николов

Още по темата

Интересно е още и схващането, разпространени по нашите земи, че ако ядеш много сол, ще ти се влоши зрението, или дори ще ослепееш. Логиката на това твърдение не успях да намеря веднага, не само у нас, но и у чуждестранни източници дори и по време по време на дългогодишното си образование и квалификация в областта на офталмологията. Обяснението се оказа много просто. До преди около 150-200 години оперативното лечение на катаракта (перде) по наши земи се е осъществявало от странстващи лечителки, наречени някъде „вретенарки“. Очното перде (помътнената леща) се е луксирала (изтласквала) в стъкловидното тяло чрез натиск с вретено на определено място на окото. След това пациентът е трябвало да лежи 40 дни на тъмно и е можел да яде само по малко черен хляб „без сол“ и да пие малко вода.

Така по мое мнение се е намалявал риска от вторична глаукома след интервенцията. Малцина от така третираните „пациенти“ са проглеждали, но е имало и такива. И така тръгва приказката за антагонизма между солта и зрението. Такъв антагонизъм не само не съществува, но в последните години излязоха все повече публикации за важната роля на солта, но разбира се всичко търябва да бъде с мярка.

Но такива са били нещата не само на „тъмните Блакани“, но и в сърцето на Западната цивилизация. По това време – в средата на 18 век, в Лондон е живял великият немски бароков композитор Георг Хендел, който е опериран в края ня живота си за „перде“ от водещ лондонски очен хирург. Независимо от това, резултатът е плачевен и Хендел умира само месеци след операцията, вследствие от депресията от безвъзвратно загубеното си зрение. В съвременните условия при продължителна работа пред компютърния екран възникват акомодационни смущения, или промени в зрителния орган, които се отчитат, като намалено зрение, или пък „сухота в окото“и могат да заблудят лекаря. Затова тези състояния трябва да се диагностицират от квалифициран офталмолог, за да могат да се третитат правилно своевременно. Това очевидно е част и ще бъде все по-често част от ежедневието на нашето високотехнологично и забързано общество.

Първа част ТУК

Очна клиника „Униклиник“, Велико Търново, бул.“България“29, тел. 0887374932

http://uniclinic.weebly.com/

uniclinic@abv.bg

Остави коментар