Не спирайте да тренирате мозъка си!

Не спирайте да тренирате мозъка си!

Още по темата

Имаме за вас две добри новини. Първо – нервните клетки се възстановяват, а по-точно се образуват нови такива. Второ – на всякаква възраст мозъкът може да се подмлади. Какво значение има това за качеството на живота ви ли? Отговорът е прост – паметта, интелектът и творческото мислене могат да се развиват до безкрай. Сами можете да решите за какво да използвате придобитите си супер-способности.
Водещият американски невролог Майкъл Мерцених смята, че мозъкът не просто се учи, ами постоянно „се учи да учи“. С други думи „сивото вещество“ е единственият орган в човешкото тяло, който работи все по-добре при все по-силни натоварвания. Мина времето, когато за цял живот на човек му стигаше едно изкарано висше образование. Ако искате да живеете дълго и щастливо, никога не спирайте да се учите. Още по-хубавото е, че в това „обучение“ няма тематични ограничения или норми за покриване.
Можете да се пробвате в нова професия, да започнете да тренирате нов спорт, да научите няколко фрази на чужд език, да решите някоя задача по алгебра или внимателно да изслушате симфония на Хайдн – всичко ще свърши работа. Най-важното е редовно да попивате нови знания. Когато си поставяте неочаквани и нетипични задачи, вие стимулирате оформянето на нови невронни връзки (този процес върви най-активно в ранното детство). Така ще забавите стареенето на нервните клетки и ефективно ще поддържате мозъка.
Етикети:, , ,
  • Категории:

Остави коментар