Как да се грижим правилно за орхидеите си

Как да се грижим правилно за орхидеите си

Още по темата

Със своята екзотична красота и нежност орхидеите внасят спокойствие, мир и разбирателство в дома ни. Те помагат за премахване на напрежението след края на работния ден и за запазване на хармоничните отношения между членовете на семейството.

  • Осигурете им разсеяна светлина – сложете саксията на северен прозорец или на известно разстояние от прозореца, за да не е изложена на пряка слънчева светлина.
  • Отглеждайте орхидеите в прозрачни саксии – корените на растенията фотосинтезират, трябва им светлина за нормален растеж и развитие. В непрозрачна саксия цветето бързо изсъхва и може да умре.
  • Не забравяйте, че в дивата природа тези цветя растат под сянката и между големите корени на дърветата, като се захранват от частици гниеща дървесина. Те абсорбират вода от мократа повърхност на дървото след дъжд. Поради това някои от странностите на цветето са напълно разбираеми. По правило орхидеите се продават в саксии с борова кора. На дъното и между корените се слагат по-големи парчета, така че растението може да се крепи на тях, а останалото място се насища с натрошени по-малки парчета.
  • Може да си закупите готова за използване „почва“ за орхидеи, а ако искате сами да си я приготвите, съберете кора от бор. Тя трябва да бъде здрава, без смола и вредители. Сварете я за кратко във вода (10-15 минути) и я изсушете във фурната. Други елементи на субстрата могат да бъдат въглени, торфен мъх, вермикулит, керамзит и торф.
  • Поливайте орхидеите веднъж на 7-10 дни, а през лятото по-често (на 3-4 дни). За целта напълнете саксията до половината с вода (водата трябва да бъде със стайна температура).
  • Правете поливането само сутрин – вечер температурата може да падне и водата да стане по-студена, след което растението да се разболее.
  • До вечерта дървесната кора е абсорбирала достатъчно влага, а излишната вода е изтекла в чинийката под саксията. Тя трябва да се изхвърли.
  • Не поливайте с вода листата на орхидеите и дори ако случайно по тях се е натрупала влага, нежно ги избършете с кърпа, в противен случай това може да доведе до гниенето им.
  • Може да си закупите специален тор за орхидеи, което е много удобно. Основното правило – никога не наторявайте цветето със сух субстрат. Първо го накиснете за няколко часа, след това в чинийката на саксията излейте водата с прибавената тор. Поставете саксията в нея и я оставете да абсорбира наторената вода за 8-10 часа. След това, както обикновено, излейте излишната вода.
Етикети:, , ,

Остави коментар