Емоционалният манипулатор обича да е жертва

Емоционалният манипулатор обича да е жертва

Още по темата

Представете си следната ситуация. Казвате на човека срещу себе си: „Много ме огорчи, като забрави рождения ми ден.“ В отговор обаче ще чуете: „Натъжаваш ме, като си мислиш, че бих забравил/а рождения ти ден. Трябваше да ти кажа под какъв огромен стрес се намирам, но не исках да те натоварвам. Но си прав – трябваше да оставя настрани проблемите си и да мисля само за рождения ти ден. Извинявай.“

Няма какво повече да кажете. Чули сте думата „Извинявай“ и дори нещо във вас да подсказва, че извинението не е искрено, няма какво да направите. Нещо повече – сега се чувствате виновни и егоистични, заради това, че мислите „само за себе си“. И изведнъж вие започвате да утешавате другия. Успокоявате го, че всичко ще е наред. Казвате, че рожденият ви ден не е толкова важен – още много предстоят.

Вслушайте се в интуицията ви. Ако тя ви казва, че другият се опитва да се измъкне, като прехвърли топката у вас, просто не я поемайте. Защото в момента, в който го направите, това ще се повтаря отново и отново. Щом открие как може да ви въздейства, емоционалният манипулатор ще го прави при всеки удобен случай. Затова просто кажете: „Съжалявам за проблемите ти“ и продължете напред. С едно на ум.

Етикети:, ,
  • Категории:

Остави коментар