Баба никога не е била на диета и не е имала целулит

Баба никога не е била на диета и не е имала целулит

Още по темата

Баба не познаваше днешните модерни екзотични подправки, но редовно използваше чубрица, магданоз, мащерка, джоджен, копър. босилек, розмарин.

Тя казваше, че човек трябва да използва само растения, които виреят в родината му. Баба вярваше в теорията, че кърито е създадено от Господ за индийците, а чубрицата – за българите.

Баба не пържеше, като изключим мекиците и пържените филии, които я изнудвахме да ни прави в неделя за закуска, а за паниране дори не беше чувала. Не готвеше мазно, но редовно използваше свинска мас, лично от нея приготвена.

Баба рядко хапваше нещо за вечеря, но пък си имаше малка специална чаша, в която слагаше не повече от 50 мл домашна ракия, която обичаше да пийва бавно. Тя често се шегуваше, че това е нейното хапче за сън. Не отказваше и чаша червено вино.

Баба винаги ядеш това, което сезонът предоставя. През пролетта и лятото наблягаше на пресните салати и плодове. През късната есен и зимата – също.

Ще попитате как го е правила, при положение, че не е имало парникови зеленчуци и плодове. Ами много просто. Зимните й салати бяха от цвекло, ряпа, моркови, които разнообразяваше с киселото зеле или някоя вкусна домашна туршия.

Към зимното разнообразие трябва да добавим гроздето, което при специални условия на съхранение в зимника, изкарваше чак до Коледа, сушените сини сливи и джанки.

Не трябва да забравяме и за ябълките и крушите, които се консумираха пресни или печени на фурна. През зимата нямаше седмица, в която баба да не изпече и тиква, която според нея беше идеалният десерт.

В дома на баба се ядяха и много фъстъци, които в повечето случаи се консумираха пресни и веднага след обелването им от шушулката, която ги пази за дълго свежи.

Очаквайте трета част.

Първа част ТУК

 

Етикети:, ,

Остави коментар