Пазете се от емоционалните манипулатори

Пазете се от емоционалните манипулатори

Още по темата

Емоционалният манипулатор ще ви накара да се чувствате виновни за всичко – че говорите много или че сте прекалено мълчаливи, че сте емоционални или че не показвате емоциите си, че сте твърде грижовни и обсебващи или че сте напълно безразлични. Абсолютно всяко нещо може да бъде използвано като инструмент за вашето манипулиране.

Имайте предвид, че този тип хора рядко показват достатъчно ясно какво искат – те са свикнали да го постигат, като манипулират емоционално другите. И тъй като знаят, че повечето от нас биха направили всичко, за да се освободят от чувството за вина, с готовност ви го вменяват… за да ви „освободят“ след това от него. И още нещо: внимавайте, като му помагате. Докато ви се жалва за трудното си положение, той никога няма да поиска помощ директно. Ако обаче решите да му окажете съдействие, бъдете готови за коментари в стил: „Не съм те карал да го правиш“, „Не беше нужно наистина“ (казано с твърде суров тон).

С други думи: виновни сте, ако не вземете участие, виновни сте и ако се включите. Изходът?! Ако ви обвинява за ваше действие, просто кажете: „Дадох всичко от себе си“. А за да избегнете обвиненията защо сте се намесили, преди да го направите, кажете: „Знам, че ще се справиш“. И наистина го оставете да се оправи сам.

Етикети:,

Остави коментар