Добрият сън предпазва от затлъстяване и депресия

Добрият сън предпазва от затлъстяване и депресия

Още по темата

Добрият нощен сън е ключът към побеждаването на редица сериозни и фатални заболявания.

Учени от университетите на Съри, Великобритания, и Сао Пауло, Бразилия, са установили, че за хората, които си лягат в прилично време и стават рано, вероятността да пострадат от болест на Алцхаймер, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, диабет и депресия е много по-малка.

И макар рецептата за ободряващ нощен сън да е лесна, тя се оказва трудна за изпълнение, тъй като изкуственото осветление в големите и по-малките градове лишава хората от тази възможност.

Учените са открили, че провинциална общност в Бразилия разполага с еликсира на живота, придържайки се към практика отпреди индустриалната епоха. Експертите са убедени, че моделът на спане на обитателите на Баепенди, Югоизточна Бразилия, може да хвърли светлина върху сериозните заболявания, поразяващи хората, които не намират достатъчно време за сън.

Изследователите напомнят, че съществува „внушителен каталог“ на болести, свързани с недоспиването.

Жителите на Баепенди си лягат в 21:20 часа и стават в 6:30 часа, радвайки се на непрекъснат сън от 9 часа и 10 минути. За сравнение – жителите на Лондон, град, окъпан в изкуствена светлина, имат желание да си лягат в 23:15 часа и да стават в 8:30 часа, но рядко успяват да си набавят желаното количество сън.

Етикети:, ,

Остави коментар