Лятното часово време повишава риска от инфаркт

Лятното часово време повишава риска от инфаркт

Още по темата

Хората изначално не обичат първия ден от седмицата, но тази седмица ще премине много трудно за всички. Това заяви в сутрешния блок на Нова тв кардиологът доц. Сотир Марчев в коментар за смяната на часовника и „изяждането” на един час от деня ни.

По неговите думи в седмицата след преместването на часовниковата стрелка, случаите на инфаркти в България се увеличават с 12%. За сравнение през същия период в САЩ отчитат над 25% ръст на сърдечните удари.

Според д-р Марчев има и друг, още по-лош ефект – този на автомобилните катастрофи. Той посочва, че има безспорна връзка между пътните инциденти и новото време. Според статистиката пътнотранспортните произшествия нарастват с 10-12% веднага след смяната.

По думите на кардиолога да се пригоди човек към лятното часове време е много трудно, защото всяка клетка в организма си има свой часовник. Специалистът изтъква, че хората трябва да вземат превантивни мерки за подобни тежки дни. Той препоръчва и да се спи колкото се може повече. Ранното лягане през тези няколко дни е задължително, посочва медикът.

Остави коментар