Д-р Емилова и нейните съвети срещу пролетната умора

Д-р Емилова и нейните съвети срещу пролетната умора

Още по темата

Популярно е твърдението, че след зимата организмът се изтощава и при някои хора се появява пролетна умора? Как да я избегнем?
Всеки човек е център на собствена вселена от жизненост, енергия и емоционалност. Нещо повече, когато е в хармония с природата, той има невероятната способност да се самовъзстановява. Доказва го опитът ми с над 42000 пациенти. Част сме от естествен цикъл и най-простото правило е да не прекрачваме неговите закони. Достатъчно е да открием програмата на живот и хранене, която работи точно за нас, и да я следваме. Повече от 20 години в нашия медицински център помагаме на хора от цял свят да направят това. Храната, разбира се, е много важна. Трудно се отърсваме от клишето, че многото меса, млечни продукти, сладкиши и подсладени напитки са символ на добра грижа за здравето. Точно обратното е- пролетната умора може да се измести от пролетно настроение, ако до обед приемаме само пресни плодове или сокове от тях, чай с мед и вода. Обедът и вечерята ни трябва да са от салата, голяма колкото градинка, подправена с лимон и зехтин, постна храна и филийка пълнозърнест хляб. Едва ли на нашите дядовци и баби им е било до сезонна умора, предменструален синдром и посттравматичен стрес, тъй като са спазвали стриктно вековната традиция на постите.

Как да подсилим организма си – с по-обилно хранене или като го ограничим?
Организмът ни гарантирано ще е силен, дори след периода на настинки и грипове, ако не го принуждаваме да смила храни, които отнемат много енергия за това. Такива храни са всички животински, и най вече месо, мляко и млечни произведения. Учени от цял свят доказаха убедително, че денонощието се дели на три цикъла. В този -от 04 до 12 ч., протича най-пълноценната детоксикация. Един плод или едно зеленолистно смути с ябълка или банан ще ни даде много повече сили за деня от баничка, сандвич или кроасан.

Някои специалисти по хранене препоръчват тридневна детоксикация по пълнолуние с фрешове, други – ядене само на плодове и зеленчуци поне за две седмици.
И аз съветвам пациентите да правят прочистване по време на пълнолуние и новолуние. Прием на чай, вода, сокове фреш или цели плодове за 2-3 дни действа зареждащо и като бонус намалява килограмите. По света са известни много лечебни програми с прием на сокове, зеленчуци, вода и др. Самата аз съм посещавала специализирани клиники в Германия, Испания, Австрия. В много европейски държави, в Русия и САЩ здравните каси поемат разходите за лечение и профилактика с природосъобразни методи. Надявам се, че тази грижа ще намери проявление и у нас. Защото е жалко, че в медицинския ни център идват много чужденци, а сънародниците ни търсят, когато са опитали всичко друго, но без успех. Всеки трябва да има възможност да избира как да се лекува, като преди това обаче му се осигури навременна информация.

Трябва ли да правим пречистване според вас в този период или организмът е толкова изтощен, че не бива да го мъчим повече?
Плодолечение не означава мъчение, а обновление. Доказват го хилядите пациенти, които споделят, че преди да посетят медицинския ни център, са мислели за гладуването като за инквизиция. И са били удивени от лекотата, с която са го понесли, от усещането за нови сили, от резултатите в бизнеса си и не на последно място от виталността си. Пречистването точно в този период на годината е добре дошло за изхвърляне на натрупани токсини от по-тежки храни през зимния сезон- с много празнични трапези и обездвижване.

Защо при тези пречиствания някои хора се чувстват много изтощени, с главоболие, замайване, задъхване, а на други им действа добре и бързо привикват към новия ограничен режим на хранене?
Нормално е да има реакция, когато организмът започва чистене. Няма как до вчера да сме прекалявали с храна, алкохол, пушене и като с магическа пръчка да се отърсим от всичко. Не случайно най-тежко се понася гладуването само на вода. Човек се озовава в собствените си отрови и има реална опасност за живота му, а не просто неразположения. Колкото повече сме задръстени с храни боклуци и лекарства, толкова по-трудно понасяме лечебната промяна. А когато и мислите ни са мрачни, нещата са още по-сложни. Добрата новина е, че природосъобразният живот лекува ефективно и тялото, и духа.

Препоръчвате ли житната диета на Дънов за разтоварване?
Привърженик съм на тази програма и съм убедена в полезността й. При великия духовен учител Петър Дънов всичко е толкова добре обмислено в полза на физическото и духовно здраве, че буди възхищение! Моя пациентка с диабет първи тип сподели, че е направила 10 дни на жито, ябълки, лимони, сушени плодове, орехи, чай и малко мед и е имала отлични резултати с траен ефект. Разбира се, много важно е да се следи непрекъснато нивото на кръвната захар, а най -важната подробност е, че подобни програми при пациенти на медикаментозно лечение задължително трябва да се правят под ежедневен стриктен лекарски контрол.

Интервю: nakratko.bg

Очаквайте втора част!

Остави коментар