Легенда за великденското зайче

Легенда за великденското зайче

Още по темата

Въпреки че е характерен повече за католическата култура, в последните години заекът смело навлезе и стана особено популярен великденски символ и в православния свят. Питали ли сте се обаче какво търси това пухкаво дългоухо животинче във великденската украса от шарени яйца, кокошки и пиленца?

Всъщност почитта към заека произлиза от далечен езически обред, разпространен сред англосаксонските народи. В разгара на пролетта по тези земи се организирал ритуален лов на зайци. Заекът се принасял в жертва на богинята на плодородието и възраждащия се живот Еостре (от името й произлиза и английското название на Великден – easter). С течение на времето този обичай се слял с християнската култура, за да се превърне в част от католическия Великден.

В католическите страни децата вярват, че ако бъдат послушни, великденският заек ще им остави гнездо с шарени яйца. Вероятно това поверие произлиза от немска приказна легендата, според която великденският заек някога бил голяма красива птица, принадлежаща на една богиня. Веднъж тя я превърнала в див заек и тъй като той все още е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.

За първи път започнали да правят фигурки на великденски зайци от захар и шоколад през 18 век в Германия. До ден днешен шоколадовите зайци и яйца или сладки са едни от най-разпространените символи на празника и любимо лакомство за малки и големи. В католическите страни има традиция да се правят кошнички, в които да се поставят шоколадов заек, бонбони и шарени яйца. Този празничен обичай явно се оказва доста привлекателен и за православните народи.

Остави коментар