Кратка екскурзия до Гърция за почивните дни

Кратка екскурзия до Гърция за почивните дни

Още по темата

Наближава нова серия почивни дни. Освен това и времето се затопля, а заедно с него се повишава и желанието ни да прекарваме повече на открито и по-малко пред екрана на телевизора или компютъра. Планирайте кратка почивка, която ще ви зареди с много енергия и приятни емоции. А Гърция е на една крачка разстояние. Ето и няколко любопитни факта за южната ни съседка, които е добре да знаете, преди да пресечете границата и да се потопите в това вълшебство Елада.

В Гърция има 120 000 000 маслинови дръвчета – Гърция е третият най-голям износител на маслини в света. Маслинените дръвчета са навсякъде. Дръвчета, засадени през 13-и век, все още дават маслини и днес. Не е изненадващо, че маслините присъстват на трапезата на гърците винаги.

В Гърция има над 3 000 острова Бройката варира в зависимост от това колко голяма територия считате за остров. Само между 166 и 227 обаче са населени. Най-големият гръцки остров е Крит. Санторини пък е един от най-известните в света.

Има над 100 археологически музея Гърция се гордее с историята си и в страната има много археологически музеи. Почти до всички по-големи руини има музей наблизо.

Някога Зевс е ръководел света от тук или поне така пише в Гръцката митология. Връх Олимп е висок 2 917 метра. Гърците обичат спорта и до връх Олимп, естествено, има организиран маратон. Той е изключително тежък, защото включва изкачване до 2695 метра и спускане. Финалът на дистанцията е в близкото градче, а трасето е дълго 43 км. Любопитен факт е, че миналата година победител при жените беше българската състезателка Христина Козарева, която се справи с тази задача за 6 часа и 4 минути.

Гръцкият език се говори от 3000 години. Той е един от най-старите езици в света.

В Гърция няма нито една река, годна за плаване, тъй като 80% от релефа на страната е планински.

Над 40% от населението на страната живее в столицата Атина.

Където и да се намирате в Гърция – морето е на най-много на 137 километра от вас!

Всички знаем, че Олимпийските игри се провеждат за първи път в древна Гърция. Първите игри са били преди около 2 700 години. Те са имали само една дисциплина – бягане около 200 метра. След това са въведени и други дистанции, но първите 15 Олимпиади са били само за бягане. Хиляди хора са идвали от цяла Гърция, за да наблюдават състезанията, като древният стадион е имал 45 000 места! Олимпийските игри са се провеждали дори по време на война, като се е обявявало един месец примирие по време на игрите. Не е имало медали за първо, второ и трето място. Давал се е венец от маслинови клонки само на победителя. Възможно е да е имало и финансова награда.

Остави коментар