Захарта е кокаин за мозъка

Захарта е кокаин за мозъка

Още по темата

Захарта действително е като наркотик. И в България много обичаме да завършваме яденето с нещо сладичко – защото то предизвиква отделянето на ендорфин, хормона на щастието, посочи диетологът професор Донка Байкова. Според редица изследвания захарта се намира в 80% от храните и напитките, които консумираме. Например в една лъжица кетчуп има четири грама захар. А едно кенче газирана напитка има и до десет пъти повече захар. В САЩ се изяждат средно по 22 чаени лъжички захар, сочи изследване. А захарта е като кокаин за мозъка ни. Единствено във водата няма захар.

Диетологът заяви, че е правен национален мониторинг за консумацията на захар. Оказва се, че младите жени в България, в детеродна възраст, консумират 55 грама захар на ден при препоръчителна доза 20 грама. Понеже сме балканска държава, много от известните газирани напитки, които консумираме, се правят с два пъти повече захар, отколкото в съседни държави, каза Байкова.

Ако се приемат повече от 20 грама захар на ден, възниква опасност за кариес. На второ място идва стомашно-чревния тракт – създава се дисбаланс при чревните бактерии, може да се образуват повече газове, защото измират полезните чревни бактерии. На трето място е панкреасът, където се активира създаването на инсулин и като го изчерпим, може да се появи диабет, посочи Байкова. Като възможност да не се лишаваме от сладкото, проф. Байкова посочи меда, както и натуралните сокове.

Етикети:, ,

Остави коментар