Средното IQ e 100, под 70 са умствено изостаналите

Още по темата

Напрежението в работата често ви кара да преценявате кой от колегите колко акъл има и къде сте вие спрямо него. Само че оценката ви е субективна. Истината може да откриете чрез измерване на интелигентността. Тестът за интелигентност представлява сбор от различни въпроси, целящи да определят нивото на интелигентност на решаващия.
Средното IQ е 100. Чудили сте се какво е вашето IQ? В интернет съществуват тестове, които ще ви помогнат да определите нивото на вашата интелигентност. Първите опити за измерване на интелигентността се появяват през XIX в., като се предполага, че тя е в пряка зависимост от големината на мозъка. IQ тестът за първи път се прилага от Алфред Бине, като първоначално е предназначен за деца. Оттогава е многократно променян и осъвременяван, като днес е подходящ за представителите на всички възрастови групи.
IQ тестовете биват комплексни – тези, които измерват различни умения на човека, а не само IQ (например: аналитичен тест, тест „Аrmy Аlfa“ и „Army Beta“, тест за структурата на интелигентността, Векслеров тест и др.) или частични тестове за интелигентност, които измерват единствено IQ, отнасяйки се към общата интелигентност на човек (това включва Домино тест, CF 1, CF 2, CF 3, тест на ЮНЕСКО, тест на прогресивни матрици и др.).
Хората, които имат стойност на IQ по-голяма от 140 (Шарън Стоун – 154, Бил Гейтс – 160, Гари Каспаров – 190), притежават отлични предпоставки за развиване на творческа дейност и определят посоката на знанието. Сред хората с най-високо IQ в света е българката Даниела Симидчиева (192), председател на „Менса”. Онези, които притежават стойности на IQ между 130 и 140 (в тази група са Арнолд Шварценегер и Никол Кидман), съставляват по-малко от 3% от населението. Стойности между 121 и 130 се считат за високо над средната интелигентност (удивително, но в тази група е Джордж Буш-младши – 125). Тази група представлява 6% от населението.
Средната интелигентност е от 111 до 120 (Дженифър Анистън е със 112) – такива са 12% от населението на планетата.
Нормално развитите са с IQ 90-110, не особено съобразителните със 70-90 (със 72 е Мохамед Али), а с екстремно ниска интелигентност са хората с IQ под 70. В последния случай става въпрос за  лека умствена изостаналост (дебилизъм). Интересно е, че почти 7% от населението имат такъв коефициент.

Етикети:
  • Категории:

2 коментара

  • УАУ аз имам 131 !!!!!

  • Аз пък имам 129 на единия и на другия най-популярен 98.

Остави коментар