Плодовете и зеленчуците освежават тена

Плодовете и зеленчуците освежават тена

Още по темата

Много хора в летните дни обичат да се пекат на слънце, за да получат хубав тен. В ново изследване, публикувано в The Quarterly Journal of Experimental Physiology, се казва, че привлекателен тен се придобива не от слънцето, а от правилното хранене – препоръчва пет порции плодове и зеленчуци на ден.

Екип изследователи проведоха серия експерименти. Те установиха, че зеленчуци като моркови и броколи и плодове като пъпеш предизвикват промяна в пигментацията на кожата и тя изглежда много по-добре. Червените и жълти пигменти от ярко оцветените плодове и зеленчуци придават на кожата златист нюанс, докато от слънцето тя покафенява.

За изследването учените накараха 60 доброволци да оценят по привлекателност лица с пигментация, дължаща се на каротиноиди или с меланиново оцветяване, причинено от слънцето. Повече от три-четвърти от тях са казали, че сияещата от плодове и зеленчуци кожа е много по-красива от почернялото от слънце лице. Доброволците смятали хората с розови бузи и светложълтеникав тен от противоположния пол за най-здрави и най-привлекателни.

Розовият тен показва по-здрави сърце и бели дробове. Пушачите и болните от сърце и диабет например нямат толкова розова кожа. Лицата с по-тъмен, загорял тен били смятани за по-малко привлекателни. Плодовете и зеленчуците съдържат и антиоксиданти, които поддържат кожата млада, докато слънцето я състарява преждевременно. Според учените, сияещата от ефекта на плодовете и зеленчуците кожа изпраща допълнителен сигнал за здраве на потенциалните партньори и увеличава привлекателността.

Остави коментар