5 съвета за бързо пролетно почистване

5 съвета за бързо пролетно почистване

Още по темата

1. Почиствайте организирано.
Няма смисъл да почиствате с гъба пода, ако след това почиствате праха от шкафовете или от полилея. За да почистите така, че да премахнете повечето мръсотия и микроби, почистването трябва да бъде ефективно. Това означава да систематизирате действията си така, че да не се налага да се връщате назад по няколко пъти, често размазвайки допълнително мръсотията. Движете се само в една посока – отляво-надясно и отгоре-надолу. Така например, добре е да започнете от тавана и горната част на стените, и да продължите надолу към прозорците и мебелировката, завършвайки с подовата настилка.

2. Почистете нещата, за които преди не сте се сещали.
Не  всеки знае, че матракът е магнит за всякакъв вид микроорганизми, някои от които могат да причинят алергия. Затова е добре да изпирате калъфа му поне веднъж на 1- 2 месеца с гореща вода (поне 60°), а самият матрак да почиствате с мокра кърпа и гореща вода. Ето и още няколко места, които може би досега не сте се сещали да почистите:
Слушалката на телефона – това е едно от местата, които според специалистите събират най-много микроби, бактерии и вируси.
* Кошчетата за смет – особено онази, които се намират в кухнята и банята; изпразването им не означава, че сте ги почистили, затова трябва да се почистват редовно с четка и гореща вода (може да се добави и малко подходящ почистващ препарат).
* Завесите в банята – те са подложени на постоянна влага, което ги прави чудесен дом за плесента.
* Автоматичните съдомиялни – ако се загледате по-отблизо в съдомиялната си машина, може да забележите по ръбовете й наченки на плесен и мухъл; същото важи и за гуменото уплътнение по вратата на хладилника.
* Камината – запушеният комин е не само неприятен за чистотата в дома, но може да е опасен за здравето – той може да се възпламени внезапно и да върне въглеродния двуокис обратно в жилището.

3. Почиствайте с вълнено парцалче.
При търкане вълната създава статично електричество, което привлича праха и мръсотията. За целта можете да използвате стари вълнени чорапи, пуловер или одеяло.

4. Почиствайте сребърните повърхности с паста за зъби.
Някои препарати за почистване на сребро съдържат производни на нефта, амоняк и други опасни вещества, затова можете да ги замените с обикновена паста за зъби. Втрийте пастата с пръсти или парцал, а след това изплакнете с топла вода и полирайте с мека кърпа. За по-големи сребърни съдове можете да използвате паста от сода за хляб, смесена с малко вода и поставена върху гъба.

5. Отпушете канала без препарати.
Ако каналът не е силно запушен, вместо препарат можете да използвате шепа сода за хляб, след което да налеете половин чаша оцет. По същия начин можете да правите ежеседмична профилактика на каналите срещу запушване и неприятни миризми.

Етикети:,
  • Категории:

Остави коментар