Постно не значи безвкусно

Още по темата

Великият пост тази година е до 15 април. Няколко седмици от общо 7-те изтекоха, но ако ви се е изчерпало въображението, ние сме, за да помогнем.

На масата в този период отсъстват продукти с животински произход, както и  месо, млечни продукти, яйца. В някои дни е разрешена риба. Църквата разрешава и други морски продукти – охлюви, миди, октоподи и др. За постно се приема и месото от раци, калмари, скариди…. Плодове, зеленчуци, зелени салати, гъби, сушени плодове и ядки ни дават възможност да се храним разнообразно.

Постната рецепта не означава, че е скучна, еднообразна или невкусна. Използвайте подправки. Съчетавайте храните, дори и малко нетрадиционно да е като гъби с картофи. Постната храна се приготвя по-дълго време, затова планирайте. Заложете на различни питки, хлебчета, семена, подправки …

Включете в менюто бобови храни, овесени ядки, жито, пшеничени зародиши, грах, спанак, коприва, лапад, замразени зеленчукови смески, зелен лук и чесън, праз лук. Ядките като орехи, бадеми, кашу и сушените плодове – кайсии и сливи, стафиди, боровинки, шипките, папая, манго. И маслини, тях може да ги предложите в какво ли не съчетание – да ги включите в рецепта с ориз, да сложете в чинийка или като маслинена паста.

Етикети:,

1 коментар

Остави коментар