Слънцето може да увреди и очите ви

Слънцето може да увреди и очите ви

Още по темата

Според американските експерти, лятната почивка може да се окаже доста опасна за здравето на очите ни. Ако държите слънчевите си очила повече на главата, отколкото на очите си, то бъдете сигурни, че не сте единствените.

„Евтините слънчеви очила, които не предпазват от UVA и UVB лъчите, водят до същите рискове както ако не носите очила“, казват специалисти. Те препоръчват да носите само очила, които блокират 99-100% от UVA и UVB радиацията. „Поляризираните очила са добър вариант за плажа, тъй като те специфично блокират най-силните светлинни лъчи“, допълват те.

Шапките са отличен вариант да предпазите ушите, шията и лицето от ултравиолетовите лъчи, но не и очите. И тук не става дума само за преките слънчеви лъчи, които ви принуждават да затворите очите си, но и тези, които се отразяват в повърхности като вода и пясък, например. Защото водата отразява до 100% ултравиолетовите лъчи, а пясъка до 25%. Така че носете шапка, но все пак се уверете, че не сте забравили и очилата си.

Морската вода може да е много опасна, не само когато сте с контактни лещи, но и когато сте без. Ако решите да гледате под водата, то знайте, че рискувате подуване и инфекция на роговиците, както и временно замъгляване на зрението. Ако искате да намалите до минимум риска на дразнение и инфекция, експертите препоръчват винаги да носите очила по време на плуване.

Ако попадне пясък в окото, веднага го измийте с чиста вода и мигайте няколко пъти. Ако все още усещате дразнение и не се оправя до час след това, се обърнете към очен лекар. Ако не се лекува, окото може да се зарази, което би могло да доведе до по-сериозни проблеми.

Етикети:, , ,

Остави коментар