Пигментацията и луничките по лицето са вече мираж

Пигментацията и луничките по лицето са вече мираж

Още по темата

Пигментацията на кожата обикновено се свързва със симпатичните лунички. Но повечето дерматолози са единодушни, че те не са признак за нарушена пигментна особеност. И все пак има едни други петънца, които биха изкарали всяка уважаваща себе си жена извън нерви – това са тъмни, старчески или слънчеви петна. И за всяко петно си има определена причина.

UVA лъчите стимулират пигментните клетки, наречени меланоцити да произвеждат меланин, който е отговорен за оцветяването на кожата. По-тъмната кожа е предразположена към появата на петна.

Източникът на пигментация може да е генетичен. Тогава няма как да бъде спряна. Може да се контролира с кремове и слънцезащита. Най-добрият начин за предпазване е да нанася постоянно и равномерно крем с широкоекранен филтър.

Макар лазерната терапия да е едно от малкото решения, тя има своите недостатъци. Скъпа е, след нея кожата трябва да реанимира и има вероятност петната да се появят отново, не може да се използва при тъмна кожа, защото причинява следвъзпалителна пигментация. За щастие медицинската козметика е толкова напреднала, че има решение и за този проблем. Един бърз преглед при дерматолог ще ти осигури трайно и безболезнено премахване. Той ще те насочи на какъв тип терапия да се довериш.

Остави коментар