Със сол – зле, без сол – пак зле

Със сол – зле, без сол – пак зле

Още по темата

Солта е известна като „бялата смърт“. С приема й трябва да се внимава. Малко известно е, че всеки ден човек отделят 3-4 грама сол. Приемът на повече солени храни води до натрупването на минерала в организма, а оттам до оттоците и високото кръвно налягане е малка крачката.

Полезна рецепта: Ако объркате една част смляна морска сол с 12 части смлени семена от сусам или соя, ще получите смес, с която можете да солите храната си, като я обогатявате с необходими минерали.

Йодираната сол е най-достъпното средство за превенция на проблеми с щитовидната жлеза. Официално продаваната у нас по магазините трябва да е такава – йодирана с калиев йодат. Това е стабилно съединение на йода, което не се разгражда от светлина и топлина. Затова и вече не е задължително солта да се предлага в черни непрозрачни пакети. За да запази полезните си свойства, обаче, е задължително да съхраняваме солта в затворен съд, а когато готвим, да я добавяме накрая.

.

Етикети:, ,

Остави коментар