Синя, червена и зелена храна – опасни за здравето

Синя, червена и зелена храна – опасни за здравето

Още по темата

сок

Става дума за оцветителите в напитките и храните. Три от тях крият риск за здравето на всички и най-вече на децата. Това показва изследване на доц. Георги Милошев, ръководител на лабораторията по молекулярна генетика към БАН. Оцветителите Е-143, Е-132 и Е-127 боядисват храните в зелено, синьо и червено и най-масово се използват в сладкиши, шарени бонбони и напитки. Според европейските регистри в минимални дози тези вещества са безвредни, но изследванията на нашия учен показват, че те променят структурата на ДНК и крият риск за здравето на хората.

„Производителите на безалкохолни у нас вече заменят Е-тата с природни багрила“, обясни експертът Георги Джатов. Проблемът е, че природните бои са по-нетрайни, затова и срокът на годност на напитките трябва да се намали. Това oбаче е противоречието между интересите на производителите, търговците и потребителите.

Етикети:, , , ,

Остави коментар