Защо ЮНЕСКО оцени чипровския килим

Още по темата

килим

ЮНЕСКО вписа чипровския килим като част от световно нематериално културно наследство. В този списък са още два български елемента –  нестинарството и Бистришките баби.

С какво килимът от Чипровци се отличи и впечатли световната организация?

Той се тъче ръчно на вертикален стан от много векове насам, а материалите за производството му се добиват изцяло от природата. Произвежда се произвежда само от чиста вълна, боядисана с природни багрила. Основните му цветове са жълт, кафяв, червен, син и зелен. Най-първите килими са били изработени в 2 цвята – червено и черно.  Преобладават геометричните фигури като мотиви. Дебелината им е от 3 до 5 милиметра. За изработката му са необходими много време и умения. В Чипровци и околните селища станове има в почти всяка къща, а уменията се предават от поколение на поколение. Започва да се тъче през XVII век, а заваятът процъфтява по време на Възраждането.

Надеждата на местните хора е вписването на чипровския килим в списъка под егидата на ЮНЕСКО не само да допринесе за по-голямата популярност на този килима у нас и в света, но и да подпомогне запазването на традицията.

Остави коментар