Избягвайте тези фрази пред детето си

Избягвайте тези фрази пред детето си

Още по темата

Има няколко ежедневни фрази, които всички майки повтарят, но те всъщност могат да навредят на детето им. Това са фрази, които е по-добре да избягвате, колкото и странно да звучи това, категорични са специалистите.

„Страхотна работа!“ Изследванията показват, че всеки път, когато казваме „Браво!“ на детето си, ние го правим зависимо от нашето собствено мнение и одобрение. Така съсипваме собствената му мотивация. Затова, когато хвалим детето, трябва да се обосноваваме точно и ясно. Вместо „Игра супер!“ трябва да му кажем: „Даде хубав пас на своя съотборник“.

„Нищо ти няма!“ Когато детето ви падне, ожули си коляното и избухне в сълзи, вие трябва да го успокоите. Не му казвайте, че нищо му няма, защото така то само ще се почувства по-зле. Вашата работа е да му помогнете да се справи с емоциите си, а не да ги потиска. Прегърнете го, разгледайте раната му и ѝ сложете лепенка, а след това насочете вниманието му към нещо друго.

„Побързай!“ Вашето дете не може да си яде закуската и да си връзва маратонките едновременно, само за да не закъснее за училище, а вие за работа. Това му създава допълнителен стрес. По-добре го будете 15 минути по-рано и не превръщайте сутрините му в състезание.

„На диета съм.“ Ако детето ви вижда, че всеки ден се качвате на кантара и говорите за килограми и мазнини, то ще развие нездравословно отношение към своето отражение в огледалото. По-добре кажете „Аз се храня здравословно, защото се чувствам по-добре. Също така трябва да спортувам повече.“

„Няма да говориш с непознати!“ Това е трудна концепция за разбиране от едно малко дете. Не е хубаво да настройвате негативно наследника си към всички непознати. По-добре обяснете на детето си да не общува с хора, които го карат да се чувства тъжно, уплашено, смутено или объркано.

„Бъди внимателен!“ Казвайки това на детето си, което балансира като маймуна на катерушката, вие всъщност увеличавате шансовете му да падне. Думите отвличат вниманието на детето от това, което то прави в момента. Ако се тревожите, по-добре стойте близо до него, в случай, че тръгне да пада.

„Няма десерт, ако не си изядеш вечерята!“ Използвайки този израз, вие увеличавате стойността на лакомствата пред детето и намалявате удоволствието му от основната храна. По-добре му кажете: „Първо ние трябва да се нахраним и тогава ще хапнем и десерт.“ Тази реплика има по-положително въздействие върху детето.

„Нека ти помогна!“ Когато детето ви се бори да построи блок или кула от кубчета, оставете го само – не се включвайте в играта му, дори да виждате, че се затруднява. Иначе вие подкопавате неговата независимост и то винаги ще търси вашата помощ. По-добре му дайте някаква идея с думи, която то да пробва само, без вие да се намесвате с действия.

Остави коментар