Колагенът – приятел или по-скоро не

Още по темата

Какво е това вещество колаген и коя негова разновидност е най- добра: растителен, морски, натурален?
Има ли в продуктите с колаген реално положително въздействие върху кожата? Възможно ли е да е вреден?

Всеки ден ни заливат с реклами за уникалните въздействия на колагеновите продукти. Често пъти купуваме без дори да си даваме сметка колко вредни могат да бъдат за здравето ни! Колагенът е белтък в чийто състав се среща аминокиселината „хидроксипролин“. Той се образува в резултат на метаболитните процеси в организма на гръбначните животни. Сами разбирате, че понятието „растителен колаген” не е нищо друго освен рекламен трик и не покрива понятието растителни протеини, каквито реално съществуват и масово се използват в козметичната индустрия. Важна подробност е, че те имат съвсем различна структура и строежът и действието им е корено различно от това на колагена. Колагенът се съдържа още в черния дроб, роговицата на окото, костите, хрущялите и др.

Принципно колагенът е главният белтък в съединителната тъкан при хората като концентрацията му варира в различните части на тялото: в кожата, в роговицата на окото, в черепните кости и в хрущялите. Той представлява около 30% от общото тегло на човешкия протеин и е отговорен за стегнатостта, еластичността, подходящата влажност и постоянното обновяване на клетките на кожата.

Колагенът участва във функционирането на почти всички системи, тъкани и органи. С напредването на годините тялото губи своята способност за синтез на колаген. Появата на смущения в образуването на колаген се наблюдават и в ситуации на редовно претоварване със спорт или при някои заболявания като остеоартрит.

Той се произвежда редовно в човека, но след определена възраст (около 25-27 години) процеса се затруднява и с времето отслабва напълно. Наименованието идва от гено-раждам и кола-лепило. Това показва функцията белтъка като слепващо вещество между клетъчните елементи. Изграден е от от 19 до 105 аминокиселини – глицин, хидроксилизин, хидроксипролин и пролин и други.

Една от очевидните функции на колагена е важната роля за красотата на кожата. Колагена съставя около 80% от сухото й тегло, осигурява необходимата й структура заедно с друг важен протеин – еластин. Така двата протеина осигуряват необходимата гъвкавост на кожата, за да се разтяга и съответно да се връща в нормалното си състояние, докато се движи тялото. Играе роля и в стените на кръвоносните съдове като вени, капиляри и артерии. Мускулите й тяхната издържливост зависят от неговото количество и качество.кожа

Ползи от колаген

Има в магазините всякакви добавки с колаген. Някой от тях имат различни действия, но винаги временни като изискват от пациента едва ли не постоянно да си купува и да продължава с дозите! Както разбирате това е индустрия, изцяло готова да Ви „сътрудничи“, не като ви лекува, а като ви прави зависими от илюзията, че ще бъдете спасени от поредното хапче!

Вече казахме, че след определена възраст, макар и ориентировъчна, се забавя производството на колагена.

Най-вече това е свързано с:

– неправилно хранене;
– липса на достатъчна физическа активност;
– липса на добра среда като светлина и чист въдух;
– липса на вътрешна психическа стабилност и липса на положителен поглед към живота;

Това са основните фактори. Ако вие спортувате постоянно няма да имате проблеми. Ако вие се храните редовно и качествено, без месо, с вегетариански рецепти, ще бъдете здрави и силни! Живото тяло трябва да приема жива храна. Затова след определена възраст ставите ви пукат, корема ми боли, кръвно, главоболие и други, защото е трудно в днешно време да се живее природосъобразно.
Всички продукти с колаген са вредни, защото не лекуват, а вливат в човека чужди мъртви клетки или синтетични химически вещества, които трябва да направят „смазката“ на ставите и изкуствената еластичност на кожата. Ако вие сте загубили тази еластичност отдайте се на природосъобразното хранене, плуването, слънцето и релаксацията и кожата ви ще се опъне за постоянно!
Всички болести във вашето тяло няма да се излекуват с лекарства, а с начина ви на мислене и хранене. Колагена, предлаган в продукти на пазара, временно задоволява егото ви, временно спира болката в ставите и опъва кожата, но той няма как да е растителен, това е лъжа! Колагена може да бъде само с животински или химически произход, или и двете! Така че, вкарвайки си колаген в тялото, вие си вкарвате части от умряло животно или химически получен колаген, който също не е полезен.

Изборът е ваш. Ако вие сте в безиходица разбира се обърнете към специалист, а не към природата. Но дано забравяме, че специалистът работи за благото на фармацевтичната промишленост, докато природата работи безплатно за благото на всички ни.

Остави коментар