9 причини да се откажете от млякото, месото и млечните продукти

Още по темата

Всички са ни карали от малки да пием всякакво мляко с цел да бъдем по- здрави. Чували сме, че от млякото можем да си набавим калций и още по страшно, че, ако не го пием нашите кости ще се чупят лесно и остеопороза ще ни преследва. Всъщност истината е, че това са измислени неща от рекламните мениджъри на млекопроизводителите, и че млякото е тотално вредно за хората.

1. Природа е създавала закони, според който човека може да суче от майчината гръд до 3 годишна възраст. До тази възраст в нашият организъм се произвежда лактаза, който ензим разгражда млечната лактоза. След тази възраст организма ни спира да го произвежда. Какви са последствията от това – неразградената лактоза както и киселинната среда създадена от млякото в червата ни стимулират развитието на бактерии в червата и се отделят изключително много токсини. Те от своя страна се разпространяват във всички системи и се стимулира развитието на ракови клетки. Това би трябвало да събуди вашата бдителност!

2. Виновници за затлъстяването, подутия корем, лошата миризма и болестите са млечните продукти, както и месото. Те представляват лишена от ензими, силно концентрирана храна, която организма обработва бавно и мъчително. Затова редовно след хранене ни се доспива и ставаме почти нетрудоспособни.

3. Разнообразните ядкови млека са чудесни заместители на млякото. Нужен е само хубав блендер, в който накисвате ядки по-ваш избор във вода за 1 ден. След това добавяте в блендера още 3 пъти повече вода и започвате да бъркате няколко минути докато се получи хомогенна течност. Може да си овкусите с канела, мед, какао. Добавете и плодове като банани, ябълки или кайсий и се превръща в уникално плодово мляко.

4. Млеката са най-вече вредни поради методите за отглеждане на животните и обработката на млякото след издояване. В повечето ферми на кравите се дават високи дози антибиотици и други лекарства, за да не се разболяват. Някой дори се инжектират с хормони, за да дават повече мляко. С храната  кравите поемат високи дози пестициди, хербициди, които се отделят в млякото и ние ги поемаме. С това млякото ние приемаме и техните дози антибиотици, стрес и страх, хормони, стероиди, пестициди, каквито бихме
поели ако ядем месото. Затова резултата е винаги е болест. млякоОще повече, че след издояване млякото се подлага на продължителна и многоетапнаобработка, след която дори и да е имало нещо полезно в него, то вече не е полезно. След пастьоризирането, хомогенизирането, облъчването му, с цел добавяне на витамин D и А, всички ензими се унищожават, калция става още по трудно усвоим (да не говорим, че в къщи го сваряваме многократно, добавяме го в кексове, супи, продължаваме да го преобработваме термично и при всяка такава инвазия млякото се превръща във все по-канцерогенен продукт). Тези витамини, които му се добавят съвсем не мотат да се усвоят от организма. Единствено витамините в естествената им форма, от от плодовете и зеленчуцит се усвояват отлично. (Вземете си нива на село и си гледайте най-добре ваши!) Такива, които са под формата на хапчета или добавени към храна, като мляко, мюсли, зърнени закуски, сиропчета, кисело мляко и др., изобщо не се усвояват и още по-лошо – утежняват работата на черния ни дроб. Всичко е маркетингов трик на едни много големи компании в хранителната индустрия, които изкусно ни манипулират.

5. Не е редно един бозайник да бозае от друг бозайник. Единствено човека, но до определена възраст и не от крава. Да, точно това правим – ние бозаем от козата, кравата, овцата. Това си е голямо извращение като така сме ги подчинили на този наш хранителен навик. Направо сме ги превърнали в чешми за мляко.

6. Няма източник на природни минерали в млякото. Това, което уж ще си набавим от него като хлор, манган, калций, магнезий, селен, много по-качествено можем да си набавим от ядките, зеленчуците, плодовете, бобови и зърнените култури. Един разнообразен режим, като суровоядството, доставя на организма ни
абсолютно всичко, от което имаме нужда и то в много по-качествено състояние. Тялото ни лесно и бързо разгражда и абсорбира живата храна, която му предлагаме.

7. Всяко мляко, без значение дали краве или човешко, има за цел да спомогне увеличаването на големината на детето няколко пъти, при това за много кратко време. Бебенцето за 1 година увеличава размера си няколкократно (средно от 3 до 12 кг) и то благодарение на кърмата. Същото е и при другите животни. Млякото на кравата например е предназначено да превърне 40 кг теленце в 600 килограмова крава за 2 години. Очевидно е, че се наедрява от млякото.

8. С млякото и млечните продукти се свързват с редица заболявания, сред които анемия, шипове, главоболие, киселини, акне, артрит, смущения в храносмилането, остеопороза, болки в ставите, алергии, наднормено тегло, намален имунитет, сърдечни заболявания, диабет, рак на гърдата и яйчниците, рак на простатата.

кисело мляко9. Големият мит за остеопорозата – най-голямата глупост, която може да направи човек, болен от остеопороза, е да увеличи консумацията на млечни продукти. Доказано е, че високото белтъчно съдържание в млякото изсмуква калция от костите. Има народи и племена, които въобще не консумират животински продукти. И познайте – не са и чували за остеопорозата. Ако уважавате себе си и сте застрашени от остеопороза, просто спрете да консумирате животни и мляко. Помислете, кое е по-важно за вас – здравето или да си угодите с храната.

Ето някой книги по темата:

  • „Лъжата за киселото мляко“ на Марита Фолборн, Влад Джорджеску
  • „Човешкото хранене“ на Георги Гайдурков.
  • „Микробиология на млякото и млечните продукти“ на Христо Чомаков
  • „Кльощавата кучка“ на Рори Фрийдман и Ким Барнуин

Знаете ли, че и Млеконадойните крави също се убиват в кланиците? Естествената продължителност на живота на една млекодайна крава в природата е 25 години, но повечето крави за доене живеят само до 4 години, докато телата им вече са износени и трябва да бъдат убити. Държани в постоянен цикъл от изкуствена бременност чрез синтетични лекарства, от лактация и доене чрез промишлени машини, тези крави са затворени извън всички останали животни, включително и малките им. Заставят ги да стоят на бетонни подове, в собствените им изпражнения по цял ден, във фабрики, където трябва да дават над 40 литра мляко на ден 10 пъти повече отколкото могат да дадат в природата.“ Толкова жестоко и нехуманно!

Не случайно през последните години представители на класическата и на холистичната медицина подлагат на съмнение ползата от редовната консумация на прясно мляко и млечни продукти! Нещо повече – млякото може да доведе до алергии с необратим ефект. Знаете ли за Казеинът? Това е опасен алерген, който се появява, когато хората прекаляват с млечните продукти. Казеинът може да предизвика алергия, която да избие откъде си иска. Автоимунните заболявания са крайното проявление, когато дълги години имаме неоткрита алергия. Прясното мляко е храна за телета и е вредно за хората! Да не говорим и, че млякото неможе да има толкова дълга трайност, каквато пише на повечето опаковки, ако то е прясно! А как да си набавим калций без млечни продукти?
Всички зеленолистни зеленчуци и сусам имат в себе си калций в достатъчно добра пропорция, както и всички пълнозърнести храни. Ситуацията с калция и млякото е преекспонирана, тя е плод на огромна рекламна кампания, стартирана от производител на млечни продукти през 1920 г. Години наред сме слушали нещо, което днес съвременната медицина доказва, че не е вярно, но ще ни отнеме още толкова години, за да се убедим.

Посете това видео с коментар на български специалист

http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/eksperimentat-istinsko-li-e-kiseloto-mljako.html

Разгледайте и останалите видеа по темата.

Със субтитри


1 коментар

Остави коментар