Дишане, хранене и движение – правете ги правилно

Дишане, хранене и движение – правете ги правилно

Още по темата

Правилното дишане, пълноценното хранене и редовното движение са трите основни правила за здрав живот. Често ги подценяваме, забързани в делника, а това води до неразположения и болести.

Много източни техники има за дишането. Най-простата обаче си е старата българска поговорка: „Дишай дълбоко“. Дори да ни изглежда смешен, този призив е базиран на хилядолетен опит. Дълбокото дишане помага на организма, като вкарва в него повече кислород, който пък е необходим за всичките му функции.

Тялото има нужда и от храна. Тя не трябва да бъде еднообразна. Напротив, трябва да съдържа всички необходими вещества, витамини и минерали. Най-добре е постепенно да привикнем към здравословно меню и да го спазваме винаги, вместо да изпадаме в еуфория по някоя диета и после да се тъпчем отново.

Необходимостта от движение е закодирана в човешкото тяло. То има потребност от физическо натоварване, за да функционира правилно. Даваме му твърде малко възможности да прави това, за което е създадено. Леката гимнастика сутрин зарежда с енергия. Ако ви идва припряно, оставете я за след работа.

В градска среда само за мързеливите е трудно да се движат. Има толкова пешеходни маршрути, толкова паркове, пък и зони извън градовете, в които можем да се разхождаме. Важно е обаче това да става с вътрешна необходимост и да носи удоволствие.

 

Остави коментар