Виена – старинна и очарователна по всяко време

Виена – старинна и очарователна по всяко време

Още по темата

Не вярвайте, ако ви кажат, че само през лятото има какво да се види във Виена. Точно обратното – това е градът, който през всеки сезон има какво да предложи. За него колкото и да прочетете в интернет, няма да е достатъчно. И не се заблуждавайте, че просто ще го отметнете от списъка си с желани дестинации. Той ще ви омагьоса така, че ще искате да го видите отново и отново.DSC_0186

Без значение е как ще пътувате. Доста прилични са цените на самолетните билети, ако се купят отрано. Но има и автобусни екскурзии, а и с кола не е непосилно далеч от България.

Разбира се, важно е първо да си направите резервации за нощувката, защото е рисковано да се разчита на последния момент. Най-практичното решение са малките студиа с кухненски бокс. Можете да си купувате храна и да си я приготвяте набързо „у дома“, за да спестите пари.DSC_0718

Виена е многонационален град. Не се стряскайте от тълпите азиатци и индийци. Те тук са си у дома, както и много източноевропейци и руснаци. Руска реч се чува често, а има и руски магазини.

Транспортът е отлично уреден. Абсолютно всичко може да се разгледа с метро, но трябва предварително да си съставите план кое след кое място искате да посетите. Някои карти за метрото важат и за част от културните събития, попитайте за такава. Хотелските рецепционисти са изключително отзивчиви и ще ви покажат всички възможни варианти за развлечения в града.

DSC_0810Виена е пленителна със своята архитектура и история. Атмосферата на града е артистична и аристократична. Дори съвсем малко да се вълнувате от изкуство, то просто ще ви завладее. Концертните и изложбените зали са на всяка крачка, както и историческите забележителности.

Сред задължителните за посещение места са дворците Белведере, Шьонбрюн и Хофбург. Най-добре е да се запишете в група и да ползвате екскурзовод. Ако харесвате ексцентрични сгради, отделете малко време за Хундертвасер. Тук постоянно има студенти и ученици от художествените училища. DSC_0586

Неотменна част от разходката из Виена е Пратерът. Там можете да се качите на всевъзможни атракциони, както и на два вида виенско колело. Изгледът отгоре спира дъха.

Ако времето позволява, походете повечко пеша. Парковете на дворците са като от приказките. Този на Шьонбрун предлага обиколка с влакче. Насладете се на богатата гама от растения, както и на отлично поддържаните алеи.

DSC_0695Улиците на Виена са не по-малко опияняващи от парковете. Сградите излъчват достолепие и дори да нямате никаква представа от архитектурни стилове, ще усетите аристократизма и великолепието им.

Рингщрасе е една от улиците, които предлагат отлични възможности за разходка. На нея има и доста заведения и не е проблем да се похапне по всяко време. Впрочем, Виена предлага храни и напитки за всички вкусове. Опитайте прочутия виенски шницел, но без да имате прекалени очаквания. Тортите „Сахер“ и виенското кафе ще усетите като нещо доста различно от това, което се предлага с тези наименования в България.

11Сградите на операта, общината и катедралата Свети Стефан са най-предпочитани за снимане. Може и да понатежава фотоапаратът, но е за предпочитане да снимате с него, а не с телефон. После години наред ще имате собствена фотоизложба, запечатала най-хубавите ви спомени от сърцето на Европа.

Малко шопинг няма да ви навреди. Всички европейски вериги имат магазини тук. Не може да се каже, че е евтино, но асортиментът в тях е доста по-различен като качество от товау което се предлага в България.

Повозете се с корабче по Дунава, заслужава си. Влезте в някой от малките Моцартови концерти – евтини са. Изберете си сувенири от многобройните магазинчета в централната част, за да имате завинаги частица от Виена в дома си.

Евелина Гечева

Снимки: Авторката

Остави коментар