4 лесни постни ястия

4 лесни постни ястия

Още по темата

Постите започват на 14-и март и свършват навръх Великден.

За повечето домакини това е период на сериозно изпитание на фантазията, ако семейството е решило да спази традицията. Не е никак лесно да се измисля всеки ден какво да се обядва и вечеря. Затова ще ви бъдат от помощ следните прости и лесни рецепти за постни ястия.

  1. Ориз със зеленчуци. Всички знаем това ядене, но някак забравяме за него по време на пости. А е толкова лесно: глава лук се задушава в малко мазнина, добавя се предварително почистеният ориз, разбърква се и се долива вода в съотвошение 1 към 4. Когато водата заври, се добавят зеленчуци по избор – моркови, тиквичка, чушка. Посолява се на вкус, добавя се и чер пипер на върха на ножа.
  2. Картофени кюфтета. Тази рецепта е лесна, но иска малко предварителна подготовка – да се сварят картофите. После се пасират, добавя се сол, черен пипер и копър, оформят се кюфтенца и се пържат в сгорещена мазнина. Разбира се, преди да ги сложите в тигана, е добре да ги оваляте в брашно.
  3. Ашуре. Този вид варено жито има толкова лек и приятен вкус, че можете да го хапвате и за закуска, и за обед, и за вечеря. Сварява се предварително почистено жито. 2/3 от него се претрива през цедка и се смесва с останалата част. По свой вкус добавяте мед или захар, стафиди и предварително разтворено в 100 мл вода нишесте. После ври още няколко минути. Преди поднасяне може да се аранжира с малко пудра захар или сладко.
  4. Крем-супа от тиквички. 4 тиквички се настъргват и сваряват заедно с настърган морков, нарязана на ситно грава лук и две скилидки чесън. Добавят се и няколко стръка копър, нарязан на ситно. След омекването всичко се пасира. Поднася се с кротони. Във време извън постите може да се приготви със сметана.

Остави коментар