Планинските преходи лекуват умората

Планинските преходи лекуват умората

Още по темата

Доказана истина е, че преходите в планината могат да ви избавят от куп страдания. Като се започне със слабата мускулатура и се завърши с безсънието, почти всички болежки на съвременния човек могат да бъдат избегнати с редовни планински разходки.

Не е нужно да изберете най-натоварващия маршрут. Достатъчно е да се изкачвате редовно на сравнително достъпни възвишения, където въздухът е чист, а гледката – красива.

Най-добро за настроението и тонуса е груповото покоряване на върхове. Ако сред приятелите ви няма почитатели на планините, в социалните мрежи можете да си намерите достатъчно сподвижници.

За планинарството няма да ви е нужен огромен бюджет. Здрави обувки с грайфер, топло яке и удобна раница са първите необходими неща. Не забравяйте да проучите маршрута, по който ще вървите. За непозната пътека е най-добре да намерите спътници с опит по тези места.

Не се претоварвайте от първия път. Аско сте новак в планинарството, 3-4 часа прехода са ви напълно достатъчни. След това ви трябва почивка от поне час, час и половина. Връщането трябва да е по-леко и ако има лифт, ще е по-добре.

Следващите няколко прехода нека да бъдат със същото натоварване, преди да тръгнете към по-сериозното.

Планинарството е най-достъпното развлечение. То ще ви даде тишина и чист въздух, които няма да намерите нито във фитнеса, нито в моловете.

Остави коментар