Управлявайте емоциите вместо те – вас

Управлявайте емоциите вместо те  – вас

Още по темата

Емоциите могат да бъдат силен житейски мотор. Те могат да тласнат всеки човек към една или друга стъпка. А от тези стъпки се кове нашата съдба.

Затова управляването на емоциите е важно умение. Психолозите съветват да се настроим така, че да приемаме реалността такава, каквато е. Всяка наша емоция би придала на случващото се оттенък, от който да се чувстваме или щастливи, или нещастни.

Вярвайки, че светът извън нас няма да се промени заради нас, можем да бъдем достатъчно силни, за да контролираме своите чувства. Ето и най-вредните от тях.

  1. Гневът. Той може да разруши живота, кариерата или брака ви. Спестявайте си позата на разгневен бог, защото сте просто Човек. Другите вероятно имат слабости, но вие също имате. Не се гневете нито на тях, нито на света около вас.
  2. Завистта. На всеки се случва да завиди за нещо на някого – я колата му ще е по-хубава, я къщата или някаква друга материална придобивка. Завиждаме и за външен вид, и за положение в обществото. Не си струва. Всички тези неща са преходни и е грехота да си прекараме живота в пресмятане на чуждите постижения вземсто в реализиране на собствени.
  3. Самосъжалението. То е най-типично за слабите хора. Ако не искате да сте от тях, спрете да се самосъжалявате. Дори да живеете по начин, далечен от идеалния, са ви нужни дела и реални стъпки, а не хленч. Тази емоция има особена разрушителна сила и може да ви направи наистина жалки както в собствените ви очи, така и в очите на останалите. А вие не искате това, нали?

Остави коментар