Зимни маршрути: Троянски Балкан

Зимни маршрути: Троянски Балкан

Още по темата

Пътуването през зимата може да е по-сложно, но пък общуването с природата носи много повече удовлетворение в сравнение с останалите сезони.

Чистотата на въздуха, тишината и спокойствието в българските планини са отличен начин за почивка и зареждане с нови сили.

Ако не си падате по ските и по шумните курорти, спокойно можете да предприемете малко пътешествия из Троянския Балкан. Там винаги има какво да се види, да се вкуси и да се купи за вкъщи.

Троянският манастир „Успение Богородично“ е място, известно със своята чудотворна икона на Богородица Троеручица. Вярващите смятат, че тя носи изцеление. Сградата на манастира е добре поддържана, а в черквата има безценни стенописи на Захайрий Зограф. В съседство се намира и малък пазар, на който винаги има мед, домашно сладко, сливова ракия и различни изделия на местни производители.

До манастира се намира село Черни Осъм, известно със своя природонаучен музей. В него могат да се видят над 700 експоната, представящи растителния и животинския свят на Централния Балкан. Селото е сгушено в пазвите му и е изходен пункт към хижа „Амбарица“.

По пътя към Троян се намира село Орешак. В него има постоянна експозиция на народни занаяти. Тук можете да видите и да си купите керамика, текстил, накити и различни сувенири. Експозицията е особено интересна за гости от чужбина, които силно се впечатляват от българските шевици.

В град Троян ще усетите атмосферата на малкото балканско градче. Архитектурата е запазена в стар стил, а хората са приветливи.

Недалеч от града се намира село Априлци. В него можете да наемете цяла къща, ако искате да прекарате незабравим уикенд или празниците си. Над Априлци гордо се издига връх Марагидик – прекрасен за хората, обичащи катеренето.

Остави коментар