Честото прозяване е признак на сърдечна болест

Още по темата

Прозяването е не просто само симптом за скука или сънливост, а  може да показва сърдечен проблем като например сърдечен пристъп при исхемична болест на сърцето и разслоение (дисекация) на аортна аневризма, предупреждават лекарите. Около 70-80% от пациентите с исхемичен инсулт около една седмица преди началото му проявяват феномен на по-често прозяване. Обяснението му е свързано с намаления приток на кислород към мозъка поради нарушената еластичност на артериите на мозъка у атеросклерозата.

Според американски човешкият мозък напомня компютър и “прегрявайки”, започва да работи лошо и предизвиква прозяване, което осигурява притока на кръв и по-студен въздух. В този смисъл противно на разпространеното мнение, че прозяването води до заспиване, учените са доказали, че тя ободрява организма.

Не по-малко интересен е и отговорът на американците защо прозяването е толкова “заразително”. Според учените корените за това се крият още в доисторическото минало. Тогава членовете на племето винаги са били нащрек и сладкото прозяване на един от тях е било сигнал, че губят бдителност и трябва да се ободрят. И днес когато човек се “заразява” от прозяването на другия, той неволно повтаря изработения в древността “ритуал”.

Етикети:,

Остави коментар